Ziua de 15 noiembrie marchează, în Biserica noastră, atât începutul Postului Nașterii Domnului, cât și pomenirea Sfântului Cuvios Paisie de la Neamț. Între lăcașurile care îl au ocrotitor spiritual pe marele stareț isihast se numără și biserica Parohiei „Șerban Vodă” din Protopopiatul Sector 4 Capitală, care și-a sărbătorit hramul de toamnă prin rugăciune. Bogatul program liturgic care a marcat sărbătoarea comunității parohiale a debutat în ajunul zilei de pomenire a sfântului.
Bisericile din Japonia sunt solidare
Agenţia de ştiri ENI News ne informează cu privire la căutările de supravieţuitori după dezastrele naturale petrecute în Japonia. Un rol semnificativ în această misiune este îndeplinit de creştinii care aparţin diferitelor confesiuni prezente în regiune. În continuare sunt date dispărute câteva mii de persoane, iar printre acestea se regăsesc şi numeroase cazuri de clerici sau laici. Rapoartele oferite publicităţii prezintă cifre enorme: aproape 30.000 de morţi şi dispăruţi, iar peste 2.500 de răniţi sunt adăpostiţi în spitalele din Japonia.
Liderii Bisericilor din Japonia şi majoritatea membrilor încearcă să determine prin mijloace online care sunt persoanele dispărute. S-au semnalat deeja majoritatea deceselor şi a clădirilor afectate de cutremurul care a atins 9 grade pe scara Richter. Shiro Komatsu, reprezentantul Bisericii Romano-Catolice din dioceza Sendai, a declarat că s-au înregistrat decese printre copiii de la grădiniţele administrate de creştinii din regiune. Părintele Andre Lachapelle, membru al Societăţii de Misiune din Quebec, a decedat în timpul manifestărilor naturale de tsunami, iar slujba sa de înmormântare a fost ţinută în catedrala apropiată de epicentrul cutremurului. De asemenea, Komatsu a mai declarat că una dintre bisericile diocezei a fost distrusă, iar o alta a fost inundată inclusiv la etajul I din cauza valurilor de tsunami. Diocezele Bisericii Anglicane şi Baptiste din Japonia au raportat de asemenea mai multe clădiri distruse. Biserica Ortodoxă din Japonia a declarat oficial că în cadrul eparhiilor sale s-a înregistrat până acum un singur deces al unui membru oficial, în timp ce două parohii au fost distruse din cauza incendiului şi a inundaţiilor provocate de cutremurul devastator. Începând cu data de 15 martie, confesiunile creştine din Japonia au început colecta pentru bani şi alte ajutoare materiale, în vederea întâmpinării nevoilor persoanelor care au avut de suferit de pe urma dezastrelor naturale. De asemenea, numeroase parohii au acceptat să adăpostească inclusiv în lăcaşurile de cult şi clădirile-anexă ale acestora oameni care au fost evacuaţi din cauza pericolului iminent de inundaţii sau incendiu, precum şi pe cei care au fost nevoiţi să îşi părăsească locuinţele din cauza radiaţiilor reactorului nuclear de la centrala Fukushima.