În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Bisericile tămăduirilor din Mitropolia Banatului
Mii de pelerini bănăţeni s-au rugat ieri Maicii Domnului pentru sănătate sufletească şi trupească de marele praznic al Izvorului Tămăduirii. Fie că au mers la lăcaşuri de cult închinate praznicului din Săptămâna Luminată, fie că au mers la alte biserici de mir ori la mănăstiri, credincioşii au luat agheasmă acasă pentru sănătate şi ajutor de la Dumnezeu.
Una dintre mănăstirile care şi-au sărbătorit ieri hramul este Mănăstirea Româneşti din Arhiepiscopia Timişoarei, aici slujbele sărbătorii începând de joi seară, cu oficierea Vecerniei, urmată de Priveghere. Sfânta Liturghie a fost săvârşită ieri de Preasfinţitul Părinte Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi de la mănăstirile şi parohiile învecinate, în frunte cu ierom. Nectarie Arvai, stareţul mănăstirii, pr. Bujor Păcurar, protopopul Făgetului, şi pr. Mircea Szilagyi, protopop Timişoara II. După Sfânta Liturghie, Preasfinţia Sa, împreună cu preoţii şi credincioşii prezenţi, s-au deplasat la izvorul din curtea mănăstirii, unde a fost oficiată slujba Aghesmei Mici, potrivit obiceiului de la această mănăstire. La sfârşitul slujbei, Preasfinţitul Părinte Paisie Lugojanul a transmis tuturor celor prezenţi, precum şi obştii monahale, binecuvântarea şi dragostea părintească a Întâistătătorului lor, Înalt Preasfinţitul Părinte Nicolae, Mitropolitul Banatului. La praznicul celui de-al doilea hram al Mănăstirii Româneşti, sau "Izvorul lui Miron", după cum mai este numit aşezământul monahal, au participat numeroşi credincioşi, veniţi pentru a se împărtăşi din bucuria marelui praznic şi de binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Paisie Lugojanul. În final, cu toţii au luat parte la o agapă frăţească oferită de vieţuitorii mănăstirii. Hram la Mănăstirea Crişan O altă mănăstire ce şi-a serbat ieri hramul este Mănăstirea Crişan, din cadrul Episcopiei Devei şi Hunedoarei. Anul acesta, sărbătoarea a avut o semnificaţie specială, fiind binecuvântată cu prezenţa moaştelor Sfântului Grigorie Decapolitul de la Mănăstirea Bistriţa, judeţul Vâlcea. Demersul a fost posibil datorită Preasfinţitului Părinte Gurie, Episcopul Devei şi Hunedoarei, şi a sprijinului conducerii Arhiepiscopiei Râmnicului. În ziua praznicului, Sfânta Liturghie va fi oficiată de un sobor arhieresc, format din cinci ierarhi, membri ai Sfântului Sinod, înconjuraţi de preoţi şi diaconi, precum şi de credincioşii care vor fi prezenţi la acest moment de sărbătoare duhovnicească.