De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Bisericuţa din lemn a Mănăstirii Cămărăşasca a fost târnosită
De praznicul Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil, credincioşii gorjeni din Târgu Cărbuneşti şi din împrejurimi au participat la târnosirea bisericuţei de lemn cu hramul "Sfinţii Voievozi", din incinta Mănăstirii Cămărăşasca. Sfânta Liturghie şi slujba de sfinţire au fost oficiate de Înalt Preasfinţitul Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, alături de un sobor de preoţi şi diaconi.
Încă de la primele ore ale dimineţii, părinţii slujitori, maicile şi credincioşii prezenţi, sub protia Mitropolitului Irineu, au pornit în procesiune la bisericuţa de lemn din curtea Mănăstirii Cămărăşasca, unde a fost oficiată slujba de târnosire. Sfânta Liturghie a fost săvârşită în biserica mare a aşezământului, care îl are ca ocrotitor pe Sfântul Ioan Botezătorul. "Învăţătorii şi mijlocitorii noştri înaintea Sfintei Treimi" La finalul Sfintei Liturghii, IPS Mitropolit Irineu le-a vorbit credincioşilor despre temeiurile cinstirii Sfinţilor Îngeri în Biserică: "Prin cinstirea pe care o aducem Sfinţilor Îngeri noi preamărim pe Dumnezeu, aşa cum spune şi psalmistul: "Minunat este Dumnezeu întru Sfinţii Săi" (Psalmul 67, 36). Este o sărbătoare deosebită faţă de sărbătorile închinate sfinţilor de peste an. Acest lucru se datorează faptului că îngerii nu au trupuri materiale precum sfinţii. Noi le aducem cinstire pentru că sunt permanent prezenţi în viaţa noastră şi ne ocrotesc de ispitele care vin de la vrăjmaşul diavol. Ei au fost creaţi de Dumnezeu pentru a le fi de folos oamenilor, pentru a-i ajuta, pentru a le aduce o parte din mesajele sau descoperirile Sale. În acest fel, Sfinţii Arhangheli sunt ajutătorii, învăţătorii şi mijlocitorii noştri înaintea Sfintei Treimi. La Botez primim un înger păzitor care ne este toată viaţa ajutător şi ocrotitor. De aceea se botează pruncii de mici, pentru ca acest păzitor al Domnului să le călăuzească paşii şi să-i ferească de rele". În continuare, Mitropolitul Olteniei a evidenţiat relaţia pe care o are creştinul botezat cu îngerul păzitor: "Psalmistul ne spune că Dumnezeu l-a făcut pe om cu puţin mai prejos decât pe îngeri şi l-a încununat cu slavă şi cu cinste (Psalmul 8, 5). Am putea spune că noi, oamenii, ne situăm între îngeri şi pământ. De altfel, tradiţia creştină îi înfăţişează pe unii oameni, cum este cazul Sfântului Ioan Botezătorul, cu aripi, sugerând că cel ce se nevoieşte în lupta cu patimile poate zbura spre Împărăţia lui Dumnezeu pentru a dobândi bunătăţile cele veşnice". Biserica "Sfinţii Voievozi" din incinta Mănăstirii Cămărăşasca este datată în jurul anului 1750 şi se numără printre cele mai vechi lăcaşuri de cult din Oltenia. A fost strămutată la Cămărăşasca în anul 2009, din localitatea Dealul Ocii, Parohia Pojogeni, judeţul Gorj. Situată într-o comunitate care a scăzut ca număr în mod constant în ultimii ani, sfântul lăcaş ajunsese, după cum ne-a spus părintele paroh Ion Vodislav, într-o stare avansată de degradare, credincioşii de aici neavând posibilităţi să o renoveze.