Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Boboteaza la românii din Timoc şi Basarabia
Joi, 19 ianuarie, creştinii ortodocşi de rit vechi au sărbătorit Botezul Domnului. Locuitorii din Basarabia şi cei din Valea Timocului au prăznuit Boboteaza, asemenea credincioşilor din Patriarhia Ierusalimului, Patriarhia Rusă, Patriarhia Georgiei, Patriarhia Sârbă şi de la Sfântul Munte Athos.
La parohia ortodoxă română cu hramul "Sfinţii Arhangheli" şi "Sfânta Cuvioasă Parascheva" din comuna Mălainiţa, Valea Timocului, românii au venit la biserică pentru a participa la Sfânta Liturghie săvârşită în limba lor maternă, după care au mers împreună cu preotul lor la izvoarele din apropiere, unde au săvârşit Sfinţirea cea Mare a Apei. "De sărbătoarea aceasta sunt legate mai multe obiceiuri, foarte mulţi creştini ieşind în această zi la râuri şi la izvoare pentru slujba Aghesmei Mari. Pentru că apa Timocului nu este curată, am ieşit la câteva izvoare unde am sfinţit apa", a declarat părintele Bojan Alexandrovici, protopopul Daciei Ripensis şi vicar administrativ al Timocului, citat de Agenţia de ştiri BASILICA. În această zonă, oamenii au păstrat câteva obiceiuri deosebite despre această sărbătoare. Un obicei inedit este păstrat de credincioşii din satul Slocucea, care vin la izvoarele unde preotul săvârşeşte Sfinţirea cea Mare a Apei, după care merg la "iordănit", adică iau Agheasmă pe nemâncate şi îşi spală faţa şi capul, în nădejdea spălării păcatelor şi pentru a primi binecuvântare. Slujbe în limba română pentru credincioşii din Valea Timocului au fost săvârşite şi în comuna Bor, unde părintele Antonie Isac a slujit Sfânta Liturghie, apoi a mers la cinci izvoare din satele învecinate pentru a săvârşi Sfinţirea cea Mare a Apei, precum şi la Metoniţa şi în Parohia de Horreum Margi şi Isacova. Botezul Domnului în Basarabia Şi în Mitropolia Basarabia, foarte mulţi creştini au venit la biserici pentru a sărbători praznicul Botezului Domnului, după calendarul neîndreptat. Înalt Preasfinţitul Petru, Mitropolitul Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, a oficiat Sfânta Liturghie la Mănăstirea "Sfântul Apostol Andrei" din Durleşti, municipiul Chişinău, după care a oficiat Sfinţirea cea Mare a Apei în curtea mănăstirii. La final, Înalt Preasfinţia Sa a rostit un cuvânt de învăţătură în care a subliniat importanţa acestui praznic, a Tainei Sfântului Botez şi a apei care se sfinţeşte doar în această zi. "Apa sfinţită la acest mare praznic are, aşa cum se cunoaşte şi în popor, puteri binefăcătoare, de aceea este păstrată cu mare evlavie de creştini. Aşa cum aţi auzit şi în rugăciunile rostite, ea este "dar de sfinţenie, vindecare de boli, diavolilor pieire", dacă o luăm şi o folosim cu credinţă. Această apă se păstrează în casele creştinilor întreg anul pentru diferite ocazii din viaţa familiei. O tradiţie veche este vizita preoţilor pe la casele creştinilor pentru a le stropi cu apă sfinţită şi a aduce binecuvântarea Iordanului", a spus Înalt Preasfinţitul Petru.