Comunitatea din Satu‑Nou (Belceşti), județul Iași, atât de frumos unită în jurul părintelui paroh Andrei Florariu şi al preotului slujitor Vasile Florariu, va participa sâmbătă, 9 noiembrie, la sfinţirea ca
Boboteaza la Viena
Sute de români, greci şi bulgari au participat pe 6 ianuarie, la Sfânta Liturghie oficiată, la Viena, pe un debarcader la Dunăre, situat în preajma Swedenplatz, în centrul capitalei austriece, informează Rompres.
Sfânta Liturghie în limba română a fost oficiată de parohul comunităţii române din Viena, preotul Nicolae Dură, după ce a slujit şi a împărţit agheazma celor peste 500 de credincioşi veniţi la biserica românească, situată în partea răsăriteană a oraşului. Părintele Nicolae a descris diaspora vieneză ca pe „un loc al împrăştierii“, dar care nu se confruntă cu sărăcia. „Între românii care au cât de cât o legătură cu Biserica sau despre care noi ştim, n-aş putea să enumăr persoane care s-ar zbate în chingile sărăciei, pentru că tocmai acesta a fost mobilul pentru care foarte mulţi au venit aici, ca să se descurce mai bine. Există şi cerşetori prin metrouri, prin staţii sau prin faţa bisericii, dar ei sunt nişte apariţii meteorice. Vin pentru o vreme, în care să strângă ceva bănuţi pe care să-i valorifice acasă“, a declarat pr. Nicolae Dură. Parohia din Viena este eterogenă din punct de vedere al apartenenţei geografice a credincioşilor, incluzând emigranţi din Bucovina de Nord, din Basarabia, de pe Valea Timocului, din Serbia, a explicat preotul. Majoritatea celor veniţi la slujba de Bobotează se află de mai mulţi ani la Viena, au învăţat germana şi se cunosc între ei. „La Viena, faţă de alte zone, diaspora are o imagine pozitivă. Duminicile sau de sărbători, mulţi dintre noi ne întâlnim la spectacolele sau la dialogurile biblice pe care părintele Nicolae le organizează“, a spus Neilă Horcea, de 51 de ani. Între cei veniţi la slujbă erau şi turişti români. Silvia Rădulescu, din Câmpulung Muscel, a afirmat că a petrecut sărbătorile în străinătate, împreună cu familia, iar Boboteaza i-a prins la Viena. „Credinţa îi leagă pe românii noştri. Departe de ţară, când am auzit vorbindu-se româneşte în biserică, am fost foarte emoţionată“, a mărturisit Silvia Rădulescu.