Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop‑vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a săvârșit în Duminica dinaintea Nașterii Domnului Sfânta Liturghie în Catedrala Patriarhală din București,
Bogdan Tătaru-Cazaban a conferențiat la Sibiu
Centrul de Cercetare Ecumenică din cadrul Universității „Lucian Blaga” din Sibiu a găzduit, în 20 februarie, conferința „«Jurnalul» unui observator ortodox la Conciliul Vatican II: André Scrima despre unitatea Bisericii”, susținută de Bogdan Tătaru-Cazaban de la Institutul de Istorie a Religiilor al Academiei Române.
În prima parte a evenimentului care a adunat numeroși profesori de teologie, teologi, cercetători, preoți și oameni de cultură din Sibiu, invitatul Centrului de Cercetare Ecumenică, fost ambasador al României pe lângă Sfântul Scaun, a vorbit despre două volume care aduc în lumină teologia și personalitatea covârșitoare a părintelui André Scrima: „André Scrima, Duhul Sfânt și unitatea Bisericii. «Jurnal» de Conciliu” și „André Scrima. Expérience spirituelle et langage théologique. Actes du colloque de Rome, 29-30 octobre 2008”. Bogdan Tătaru-Cazaban a evidențiat comoara de idei cuprinse în notițele părintelui André Scrima publicate la finalul primului volum menționat, adnotări care ne descoperă gândurile marelui teolog ortodox român adunate în anii în care a activat în țări precum India, Liban, Patriarhia Ecumenică, Roma, Paris, Geneva, Houston și București. În Liban, părintele André Scrima a rămas cunoscut până astăzi ca o prezență marcantă în mediul teologic și bisericesc, a subliniat Bogdan Tătaru-Cazaban.
Despre cel de-al doilea volum lansat la Sibiu, Bogdan Tătaru-Cazaban a menționat că este prima lucrare internațională dedicată gândirii și personalității părintelui André Scrima, apărută în toamna anului trecut la Institutul Pontifical Oriental, fiind cel de-al 306-lea volum al colecției „Orientalia Christiana Analecta”.
Unitatea neîntreruptă a Bisericii lui Hristos
În a doua parte a prelegerii, Bogdan Tătaru-Cazaban a vorbit despre prezența și rolul părintelui André Scrima la Conciliul Vatican II în calitate de observator din partea Patriarhiei Ecumenice, fapt pentru care, a subliniat invitatul, teologul român este o memorie ortodoxă a acestui eveniment deosebit de important din viața Bisericii Catolice, fiind unul dintre apropiații de încredere ai Patriarhului Ecumenic Athenagoras I al Constantinopolului.
Un punct deosebit de important din prelegerea lui Bogdan Tătaru-Cazaban a fost cel în care a sintetizat viziunea părintelui André Scrima asupra unității Bisericii lui Hristos. Părintele André Scrima susținea ideea preeminenței ontologice a unității Bisericii lui Hristos, care nu poate fi ruptă, ci este cumva suspendată de schismele creștinilor. Desigur, această unitate neîntreruptă, ontologică a Bisericii lui Hristos a fost adoptată confesional de partea catolică și de partea ortodoxă a creștinismului. Chiar dacă schisma produce separare, unitatea ontologică a Bisericii nu este ruptă, iar diferențierile confesionale nu sunt altceva decât expresii, tipologii diferite, de tradiții diferite, exprimând o pluralitate de sorginte apostolică: au fost 12 Apostoli, deci 12 centre de răspândire a Bisericii în lume.
Bogdan Tătaru-Cazaban a mărturisit cum l-a cunoscut pe părintele André Scrima și cum i-a marcat viața această întâlnire cu o mare personalitate teologică și duhovnicească. Conferința s-a încheiat cu întrebări venite din partea publicului prezent și cu o sesiune de autografe.