De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
BOR înregistrează o creştere importantă în SUA
Institutul Hartford a oferit publicităţii rezultatele cercetării asupra numărului de credincioşi şi parohii aparţinând Bisericilor Ortodoxe şi Vechi-Orientale (necalcedoniene) în Statele Unite ale Americii. Biserica Ortodoxă Română şi cea Bulgară au înregistrat în ultimii zece ani o creştere a parohiilor de aproximativ 122%, ocupând primul loc în acest sens. Alexei Krindatch, cercetător principal în cadrul acestui proiect, a oferit o analiză serioasă asupra dezvoltării Bisericilor Ortodoxe în SUA.
Alexei Krindatch a declarat că au existat trei ţinte principale pe care studiul final trebuia să le reflecte: numărul comunităţilor parohiale şi monastice, numărul total de credincioşi care aparţin fiecărei Biserici în parte, precum şi al celor care participă în mod regulat la serviciile liturgice. În urma cercetării, a rezultat că Biserica Ortodoxă Greacă are cei mai mulţi aderenţi, 477.000, aproximativ 46% din totalitatea creştinilor ortodocşi din SUA, precum şi un număr considerabil de parohii: 525. La polul opus se află Biserica Ortodoxă a Albaniei, care are în subordine doar două parohii şi aproximativ 700 de credincioşi. Cu toate acestea, numărul credincioşilor ortodocşi la nivel naţional nu reprezintă decât 0,34% din populaţie. Numărul parohiilor aparţinând Bisericilor Ortodoxe şi celor Vechi-Orientale au beneficiat de o creştere susţinută, cu aproximativ 16%, în decursul perioadei 2000-2010. Pe primul loc s-a aflat Biserica Ortodoxă Bulgară, iar pe cel de-al doilea, Biserica Ortodoxă Română, care şi-au dublat numărul de parohii existente în ultimul deceniu. Biserica Ortodoxă Română are în prezent 31 de parohii, fiecare dintre acestea având o medie de 361 de credincioşi. Asistenţă liturgică redusă Deşi numărul credincioşilor ortodocşi depăşeşte un milion, procentul persoanelor care asistă regulat la serviciile liturgice nu este mai mare de 27%, iar în cifre, aproximativ 300.000. Din nefericire, Biserica Ortodoxă Română se află sub media finală, cu doar 20%. Din cei aproximativ 11.200 de credincioşi, doar 2.200 participă regulat la Sfânta Liturghie. Procentele celorlalte Biserici Ortodoxe sunt similare, cu excepţia celei a Bisericii Ortodoxe din America, o comunitate locală foarte dezvoltată, care are în subordine aproximativ 80.000 de creştini, dintre care 40% iau parte la serviciile liturgice.