De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Botezătorul Ioan sărbătorit la Biserica Icoanei
De sărbătoarea Soborului Sfântului Proroc Ioan Botezătorul și-a serbat hramul și Biserica Icoanei din Capitală. Sfânta Liturghie a fost săvârșită la acest istoric locaș de rugăciune de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, înconjurat de un ales sobor de slujitori. Cu prilejul hramului, parohia a pregătit peste 400 de pachete cu o gustare caldă pentru credincioșii prezenți.
Din soborul de slujitori care s-au rugat la Sfânta Liturghie împreună cu Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul au făcut parte părintele arhimandrit Paisie Teodorescu, vicar patriarhal; părintele Ioan Popescu, protopop al Protoieriei Sector 2 Capitală și parohul Bisericii Icoanei; părintele Liviu Nechita, consilier patriarhal la Palatul Patriarhiei - Centrul de conferințe; părintele protosinghel Justin Bulimar, starețul Mănăstirii Plumbuita, precum și alți preoți. La slujba de hram a participat și Neculai Onțanu, primarul sectorului 2 al Capitalei, precum și alți reprezentanți ai autorităților locale. Cântările Sfintei Liturghii au fost date de membri ai Grupului psaltic „Tronos” al Catedralei Patriarhale. La sărbătoarea hramului de la Biserica Icoanei au participat și numeroși credincioși de toate vârstele din parohie, unii dintre ei îmbrăcați în portul tradițional românesc. La fel ca la marile sărbători, icoanele din sfântul locaș au fost împodobite cu flori, în special icoana Botezătorului Ioan din dreapta Sfântului Altar, care a fost cinstită cu evlavie de credincioși ieri.
În cadrul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul a rostit un cuvânt de învățătură după citirea Evangheliei de la Ioan 1, 29-34. „Cea mai mare cinstire adusă Sfântului Ioan Botezătorul este de a ne întări prin mijlocirea mărturiilor lui cu privire la dumnezeirea Fiului lui Dumnezeu, care este credința noastră de bază. Cinstirea Lui înseamnă schimbarea vieții noastre potrivit îndemnului pe care ni-l face: «Pocăiți-vă, căci s-a apropiat Împărăția cerurilor!» Cea mai frumoasă cinstire a Lui este să ne trăim viața după învățăturile pe care El le-a dat mulțimilor care au venit în pustiul Iordanului să Îl asculte și pe care le-a învățat că dacă cineva are două haine, să dea una celui care nu are, iar dacă cineva are bucate, să facă asemenea”, a spus Preasfinția Sa. În cursul anului bisericesc, Sfântul Ioan Botezătorul este prăznuit de mai multe ori, dar sărbătoarea de ieri se datorează praznicului Botezului Domnului. „Sfântul Ioan Botezătorul, așa cum Mântuitorul Însuși spune, este cel mai mare om născut din femeie, și din acest motiv el este sărbătorit de Biserica noastră în mod cu totul deosebit. Este sărbătorit în a doua zi după praznicul Bobotezei, întrucât lucrarea și momentul Botezului Domnului sunt legate de persoana Sfântului Ioan. Există în Tradiția Bisericii noastre rânduiala ca după o sărbătoare importantă, a doua zi să se prăznuiască soborul persoanei prin care s-a făcut lucrarea respectivă. Astfel, după Nașterea Mântuitorului Iisus Hristos, avem sărbătoarea Soborului Maicii Domnului, pentru că din Fecioara Maria Dumnezeu a binevoit să Se facă om și să Se nască în peștera din Betleemul Iudeii”, a explicat Preasfinția Sa.
Biserica Icoanei își mai sărbătorește hramul în cursul anului și de sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului (15 august), în ziua de prăznuire a Sfântului Ierarh Nicolae (6 decembrie), dar și în Duminica Ortodoxiei. „Sărbătoarea de astăzi este un eveniment spiritual pentru toată comunitatea noastră. Ne bucurăm că îl prăznim pe unul dintre cei mai mari sfinți ai Bisericii, care este pentru noi ocrotitor și un bun exemplu de urmat. Puținele lui cuvinte au avut o putere foarte mare, mai ales pentru că își acoperea spusele cu viața sa aspră și curată. El este un exemplu de viață morală și de smerenie, dar și un model de predică și cuvântare pentru îndreptarea vieții oamenilor”, ne-a spus părintele paroh Ioan Popescu. Cu ocazia hramului, comunitatea de la Biserica Icoanei a sărbătorit ieri și onomastica părintelui paroh Ioan Popescu, căruia, la sfârșitul Sfintei Liturghii, i-au cântat „La mulți ani!”. „Mă bucur că am reușit să particip la aceste frumoase evenimente, la hramul Bisericii Icoanei, dar și la ziua părintelui paroh Ioan Popescu. Părintele paroh este un om deosebit, ne este părinte spiritual care reușește alături de echipa minunată pe care o are să aducă un plus de strălucire acestui locaș frumos. A reușit să ne adune pe noi, credincioșii de toate vârstele, atât la sfintele slujbe, cât și în alte ocazii deosebite, și am devenit o adevărată familie care se bucură de fiecare moment petrecut aici, la Biserica Icoanei”, ne-a spus Carmen Mihaela Rădulescu, medic primar la Spitalul Polizu. La finalul Sfintei Liturghii, credincioșii prezenți la hram au primit o gustare caldă, parohia pregătind peste 400 de pachete.