Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Botezul Domnului la Catedrala Arhiepiscopală din Roman
Sâmbătă, 6 ianuarie, în ziua de serbare a Botezului Domnului, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, a săvârșit Sfânta Liturghie și Sfințirea cea Mare a apei la Catedrala Arhiepiscopală „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Roman.
După săvârșirea Sfintei Liturghii, soborul preoților și diaconilor, cu podoabe sfinte în mâini, în glas de clopot și de cântări sfinte, a mers în procesiune spre Altarul de vară din proximitatea catedralei, special amenajat pentru săvârșirea slujbei de sfințire a apei, informează Biroul de presă al eparhiei.
În cuvântul de învățătură adresat credincioșilor, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a vorbit despre evenimentul Botezului Domnului relatat de Sfânta Evanghelie, despre rolul fundamental al Sfântului Ioan Botezătorul în istoria mântuirii și despre descoperirea Preasfintei Treimi la râul Iordanului. Totodată, Înaltpreasfinția Sa a vorbit despre valoarea duhovnicească, sfințitoare și vindecătoare a apei sfințite cu prilejul acestei sărbători în cadrul slujbei Sfințirii celei mari a apei: „Apa pe care am sfințit-o astăzi nu are doar o valoare în sine, ci o valoare spirituală mai mare decât valoarea ei. Astăzi nu ne întâlnim cu apa simplă pe care o știm și o folosim în atâtea circumstanțe ale vieții, ci cu apa Duhului Sfânt. De aceea, preț de opt zile vom gusta din apa aceasta așa cum am spus și în rugăciunea care s-a citit, pentru că ea este izvor de apă curgătoare în noi, spre viața cea veșnică, spre sănătatea sufletului și a trupului, spre iertarea păcatelor și spre dobândirea foloaselor pe care le așteptăm de la Hristos. Apa și focul sunt elemente fundamentale în viața omului, dar sunt și imaginea Duhului Sfânt. Astăzi toate apele s-au sfințit prin extensie prin această apa sfințită, și mă refer la izvoarele cele curate, la apele care vin din cer sau din harul lui Dumnezeu. În fiecare picătură de apă sfințită astăzi în biserici se află prezența Duhului Sfânt Care Se împrăștie în chip nevăzut în inimile noastre”.
De asemenea, Înaltpreasfinția Sa a vorbit și despre importanța teologică a prezenței Fiului lui Dumnezeu în apele Iordanului și valoarea înnoitoare a Botezului creștin.
Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corala „Paraschevi” a Catedralei Arhiepiscopale.