În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Botezul Domnului prăznuit în Banat
Mii de bănăţeni au participat de praznicul Botezului Domnului la slujbele speciale oficiate de ierarhii Mitropoliei Banatului la cele trei catedrale chiriarhale din Timişoara, Arad şi Caransebeş. Aceştia au luat Agheasmă Mare pentru a o duce la casele lor şi a o întrebuinţa potrivit rânduielilor bisericeşti.
Înaltpreasfinţitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timişoarei şi Mitropolitul Banatului, a slujit de sărbătoarea Botezului Domnului nostru Iisus Hristos la Catedrala Mitropolitană „Sfinţii Trei Ierarhi“ din Timişoara. Înaltpreasfinţia Sa a oficiat Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie şi slujba Aghesmei Mari. După Sfinţirea cea mare a apei, chiriarhul a binecuvântat credincioşii, stropindu-i cu apă sfinţită, mergând prin mijlocul lor, până la ieşirea din sfântul locaş. La final, preoţii slujitori au împărţit credincioşilor prezenţi Agheasma Mare, administraţia catedralei pregătind în acest an vase cu o capacitate de peste 3.000 de litri de apă.
În cuvântul de învăţătură adresat celor prezenţi, Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Ioan a vorbit despre tainele duhovniceşti ale acestui mare praznic, ce deschide începutul propovăduirii Mântuitorului nostru Iisus Hristos. În acest sens, Mitropolitul Banatului a subliniat semnificaţia afundării Mântuitorului Hristos în apele Iordanului, ca simbol al curăţirii păcatelor întregii firi omeneşti, El Însuşi fiind fără de păcat, act de smerenie profundă a Fiului lui Dumnezeu, la care participă întreaga Sfântă Treime. De asemenea, Înaltpreasfinţia Sa a vorbit despre puterea sfinţitoare a Aghesmei Mari, ca apă purtătoare de Har, pe care credincioşii o consumă timp de opt zile după praznicul Botezului Domnului şi o întrebuinţează în familiile şi gospodăriile lor potrivit rânduielilor bisericeşti.
Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Ioan, Preasfinţitul Părinte Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, a slujit de sărbătoarea Botezului Domnului la Biserica „Naşterea Maicii Domnului“ a Parohiei Iosefin. Aici, ierarhul a săvârşit Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie şi slujba Aghesmei Mari, înconjurat de soborul slujitorilor acestei parohii, în prezenţa a numeroşi enoriaşi.
Praznicul Botezului Domnului în Arhiepiscopia Aradului
În ajunul marii sărbători a Botezului Domnului, Înaltpreasfinţitul Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a oficiat slujba Aghesmei Mari la Mănăstirea ,,Sfântul Simion Stâlpnicul“ din municipiul Arad, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. În ziua de Bobotează, Înaltpreasfinţitul Timotei a săvârşit Sfânta Liturghie şi slujba Aghesmei Mari la Catedrala Arhiepiscopală ,,Sfânta Treime“ din Arad, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.
La timpul cuvenit, Înaltpreasfinţia Sa a rostit un bogat cuvânt de învăţătură, sub titlul „Arătare dumnezeiască“, explicând, în lumina citirilor Apostolului şi Evangheliei praznicului (Tit. 2-3, Matei 3), legătura dintre praznicul Naşterii şi praznicul Botezului Domnului. Totodată, chiriarhul a explicat conţinutul unor imne ale slujbei Aghesmei Mari, în sensul primirii de către credincioşi a darurilor Sfântului Duh, revărsate peste întreaga făptură prin Botezul Mântuitorului sau Arătarea Sa în lume, Cuvântul lui Dumnezeu, Fiul Însuşi, întărit prin glasul Părintelui Său şi adeverit prin sălăşluirea Sfântului Duh, prin care toate s-au făcut. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de către corul Catedralei Arhiepiscopale, sub conducerea diac. Laviniu Morariu. În încheiere, Înaltpreasfinţitul Timotei a adresat credincioşilor prezenţi în număr impresionant părinteşti binecuvântări şi doriri de propăşire materială şi spirituală.
Praznicul Bobotezei în Episcopia Caransebeşului
În ajunul Bobotezei, Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului, s-a aflat în mijlocul obştii monahale şi al credincioşilor de la Mănăstirea „Sfântul Ilie de la Izvor“ Vasiova, din judeţul Caraş-Severin, unde a săvârşit Sfânta Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare, unită cu Vecernia praznicului. După Sfânta Liturghie, ierarhul, preoţii şi obştea monahală, alături de credincioşi, au pornit în procesiune la izvorul de lângă mănăstire, unde s-a săvârşit Sfinţirea cea mare a apei. La final, chiriarhul i-a binecuvântat pe toţi credincioşii prezenţi cu Agheasmă Mare şi a împărţit iconiţe.
În ziua praznicului, Preasfinţitul Părinte Lucian a săvârşit, în Catedrala Episcopală cu hramurile „Învierea Domnului“ şi „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul“ din Caransebeş, Sfânta Liturghie, fiind înconjurat de un numeros sobor de preoţi şi diaconi. În cadrul Sfintei Liturghii, potrivit rânduielii bisericeşti, a fost oficiată slujba Aghesmei Mari, cum mai este cunoscută în popor. Anul acesta au fost pregătite peste 1.500 de sticle de Agheasmă Mare la Catedrala Episcopală din Caransebeş.
„Ne-am bucurat la praznicul Bobotezei de prezenţa multor credincioşi, dornici să guste şi să ducă la casele lor Agheasma Mare, pe care să o păstreze cu multă evlavie, şi atunci când se roagă şi postesc să guste din ea şi bineînţeles să se roage pentru tămăduirea trupească şi pentru iertarea păcatelor. Apa sfinţită la Bobotează se numeşte Agheasmă Mare pentru că se sfinţeşte doar de două ori pe an, în ajun şi în ziua praznicului Botezului Domnului. Este o slujbă specială, pentru că rugăciunile sunt cuprinzătoare, adresate Preasfintei Treimi şi cuprind o adevărată învăţătură dogmatică, soteriologică şi eclesiologică“, a arătat Preasfinţitul Părinte Lucian. La slujbă au participat tineri şi copii, precum şi sute de credincioşi, Catedrala Episcopală cu hramurile „Învierea Domnului“ şi „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul“ din Caransebeş dovedindu-se a fi şi în acest an neîncăpătoare. La finalul Sfintei Liturghii credincioşii au primit din partea slujitorilor anaforă, iconiţe cu praznicul Botezului Domnului, precum şi Agheasma Mare, pentru curăţirea sufletească şi trupească. (Protos. Iustin Popovici, diac. Pavel Canea, Darius Herea, George Giurgiu, Valentin Birău)