De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
„Brâncuşi - sculptor creştin ortodox“, premiată la Salonul Cărţii Româneşti
La Salonul Cărţii Româneşti, desfăşurat la Iaşi, în perioada 4-9 mai 2009, cu ocazia Săptămânii Europene, s-au oferit mai multe distincţii. Medalia de aur a fost acordată de către Euro Invent, în cadrul „Expoziţiei Internaţionale a Creativităţii şi Inovării“, Preafericitului Părinte Patriarh Daniel pentru lucrarea „Brâncuşi - sculptor creştin ortodox“, apărută la Editura TRINITAS a Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei.
Preşedintele juriului, prof. univ. dr. Cătălin Turliuc, ne-a prezentat criteriile pe baza cărora lucrarea „Brâncuşi - sculptor creştin ortodox“ a fost aleasă pentru acest premiu: „Mai întâi calitatea materialului şi conţinutul de informaţii, dar evident şi modul de prezentare şi constituirile grafice. Ne-a impresionat atât ambiţia intelectuală şi spirituală a Părintelui Patriarh, cât şi viziunea şi capacitatea dânsului de a prezenta lucrurile. Înălţimea spirituală se combină foarte bine cu nivelul cititorului, şi în felul acesta are acces la un izvor de înţelepciune şi spiritualitate pe care altfel nu l-ar fi putut dobândi. Subiectul este interesant pentru că, până acum, nu a fost abordat destul în mediul nostru academic“, a spus prof. Turliuc, felicitând pe această cale pe autor şi editură pentru întregul efort depus. În lucrarea „Brâncuşi - sculptor creştin ortodox“, PF Părinte Daniel evidenţiază semnificaţiile profund creştine şi ortodoxe din opera sculptorului Constantin Brâncuşi. Prima parte a volumului este dedicată prezenţei spiritualităţii creştin-ortodoxe în viaţa şi gândirea sculptorului Constantin Brâncuşi. În partea a doua a cărţii, Patriarhul Daniel vorbeşte despre materia sculptată ca epifanie a luminii Creatorului, iar în partea a treia Preafericirea Sa argumentează din punct de vedere teologic atât motivaţiile realizării ansamblului monumental de la Tg. Jiu, cât şi semnificaţiile profund spirituale ale componentelor. În partea finală a cărţii, Părintele Patriarh concluzionează asupra a tot ceea ce a tâlcuit din opera sculptorului Constantin Brâncuşi din punct de vedere creştin. Concluzia cărţii este că arta adevărată este transfigurarea vieţii şi bucurie a sufletului.