Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Braşovenii au cinstit moaştele Sfintei Filofteia
Sute de credincioşi din Ţara Bârsei au venit la sfârşitul săptămânii trecute la Biserica „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“ din Braşov, unde o delegaţie condusă de Înaltpreasfinţitul Calinic, Arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului, a adus racla cu moaştele Sfintei Filofteia. Timp de trei zile, locaşul de cult a fost deschis pentru a primi pelerinii, care s-au rugat Sfintei Filofteia şi au participat la slujbele religioase.
Credincioşii din Braşov şi împrejurimi au aşteptat cu multă bucurie duhovnicească sărbătoarea organizată în perioada 3-6 octombrie, un bun prilej de a înălţa rugăciuni „Sfântuliţei“, aşa cum este cunoscută Sfânta Filofteia în rândul celor care au mare evlavie la muceniţa din Ţara Argeşului.
Pregătirile pentru acest eveniment spiritual din cetatea transilvană au început cu multe luni înainte, astfel încât comunitatea braşoveană să îşi exprime pe această cale cinstirea aparte pe care o aduce Sfintei Muceniţe. Aducerea moaştelor de la Curtea de Argeş la biserica din cartierul Valea Cetăţii a animat împrejurimile şi a însemnat un punct culminant al unor deosebite realizări duhovniceşti în parohie. De curând, Biserica „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“ a primit fragmente din moaştele Sfântului Ierarh Andrei Şaguna, Mitropolitul Transilvaniei, ale Sfinţilor Mucenici Epictet şi Astion şi ale Sfinţilor de la Niculiţel. Aceste odoare sfinte dăruite bisericii braşovene aduc în permanenţă ocrotire credincioşilor care vin aici să se roage, iar aducerea moaştelor „Sfântuliţei“ de la Argeş, pentru trei zile, a întregit bucuria duhovnicească a comunităţii.
Delegaţia din Arhiepiscopia Argeşului şi Muscelului a fost întâmpinată în după-amiaza zilei de 3 octombrie de Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, iar soborul de preoţi au purtat moaştele de la biserica braşoveană pe străzile cetăţii, împreună cu mulţimi de credincioşi.
Întâlnirea Sfinţilor
Pe treptele de la intrarea în monumentala biserică din Valea Cetăţii a fost oficiat un Te Deum, iar la final IPS Mitropolit Laurenţiu a vorbit celor prezenţi despre importanţa acestui eveniment duhovnicesc şi a mulţumit IPS Arhiepiscop Calinic pentru aducerea moaştelor Sfintei Filofteia la Braşov.
„Avem acum minunata ocazie de a ne întâlni cu Sfânta Filofteia de la Curtea de Argeş şi este bine să ne pregătim duhovniceşte în această viaţă simţind cum Sfinţii ne cheamă, cum Sfinţii se întâlnesc şi ne oferă ocazia ca prin icoanele lor şi prin moaşte să primim harul lui Dumnezeu. Moaştele Sfinţilor au fost înzestrate de Dumnezeu cu puterea de a tămădui şi de a oferi spor în credinţă şi împlinirea dorinţelor lor“, a spus IPS Mitropolit Laurenţiu.
În cuvântul de binecuvântare, ierarhul oaspete a vorbit despre originile transilvane ale Sfintei Filofteia, numind acest moment o reîntoarcere acasă a „Sfântuliţei“. Întâlnirea Sfântului Andrei Şaguna, a martirilor din Dobrogea şi a muceniţei de la Argeş în inima ţării arată unitatea în credinţă şi tăria duhovnicească a neamului românesc, a subliniat IPS Calinic.
„Sfânta Muceniţă Filofteia a fost originară din Mărginimea Sibiului, asemenea Sfântului Ierarh Andrei Şaguna. Familiile lor au plecat, ca toţi transilvănenii prigoniţi, acolo unde Dumnezeu le-a purtat picioarele în lume, dar atunci când s-au ivit momente speciale, Dumnezeu i-a întors acasă. Credinţa în Dumnezeu temeluieşte prezenţa noastră ca neam într-un spaţiu binecuvântat. Este o bucurie să vedem cum aici, la Braşov, se întâlnesc acum atâţia sfinţi. Privind în profunzimile acestui moment, ne dăm seama că asistăm la primirea unui mare dar duhovnicesc de la Dumnezeu. Sfântul Andrei Şaguna a mers adeseori la curtea de Argeş pentru a se închina la moaştele Sfintei Muceniţe Filofteia şi iată că acum cei doi sfinţi se întâlnesc aici, la Braşov“, a spus IPS Arhiepiscop Calinic.
Parohul bisericii braşovene, părintele Corneliu Gârbacea le-a mulţumit ierarhilor pentru binecuvântarea adusă şi le-a oferit câte o icoană pe sticlă a Sfinţilor Martiri Brâncoveni.
Credincioşii au avut posibilitatea să se închine la moaşte până la miezul nopţii, vineri, 3 octombrie, iar sâmbătă şi duminică au participat la slujbe religioase. Duminică, 5 octombrie, Sfânta Liturghie a fost oficiată de IPS Arhiepiscop Calinic şi Preasfinţitul Andrei Făgărăşanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului. Credincioşii au participat în număr mare la slujba religioasă, fiind de faţă numeroase oficialităţi şi oaspeţi de seamă.