De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Buchet de evenimente în Arhiepiscopia Dunării de Jos
În Arhiepiscopia Dunării de Jos, ultimele zile din a doua decadă a lunii martie au reprezentat o perioadă presărată cu numeroase evenimente liturgice, filantropice și cultural-academice, care arată grija Bisericii pentru credincioșii de toate vârstele, precum și atenția acordată vieții academice din eparhia dunăreană.
O nouă acțiune din campania „Caravana medicală pentru persoanele defavorizate din mediul rural” a avut loc vineri, 17 martie, fiind organizată de Protoieria Brăila, în colaborare cu Asociația Medicilor Creștini Ortodocși „Sfinții Pantelimon și Ermolae”, filiala Brăila. Programul evenimentului a debutat cu săvârșirea Liturghiei Darurilor înainte-sfințite în Biserica „Nașterea Maicii Domnului” din localitatea Albina, județul Brăila, și a Tainei Sfântului Maslu de către un sobor de preoți, ne-a transmis părintele consilier eparhial Rareș Bucur.
În continuare, într-un spațiu special amenajat din incinta grădiniței din localitate, cadre medicale voluntare au oferit gratuit consultații de specialitate la 60 de persoane vârstnice aflate în diferite situații de risc medical, social sau material. Scopul acestei acțiuni medicale a avut în vedere creșterea gradului de conștientizare a stării de sănătate în rândul persoanelor care locuiesc în comunități mici, dar și prevenirea și combaterea practicilor care dăunează sănătății.
Cu sprijinul unor sponsori, persoanele consultate și descoperite cu diverse afecțiuni în cadrul acestei campanii umanitare au primit produse igienico-sanitare și medicamente, în baza prescripțiilor medicale oferite de medicii prezenți. O acțiune similară s-a desfășurat în după-amiaza acestei zile și în satul Căldărușa din județul Brăila pentru vârstnicii și persoanele nevoiașe din această mică localitate.
Duminica Sfintei Cruci a reprezentat un important popas din urcușul duhovnicesc al Postului Mare, credincioșii care au participat în această zi la Sfânta Liturghie putându-se închina unei părticele din lemnul Sfintei Cruci a Mântuitorului, aflată în tezaurul sacru al Reședinței Arhiepiscopale.
Înaltpreasfințitul Părinte Casian, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a săvârșit Sfânta Liturghie la Catedrala Arhiepiscopală din Galați.
Urmând o frumoasă tradiție, în această duminică, Parohia „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din Galați a desfășurat o acțiune filantropică la Căminul pentru persoane vârstnice „Sfântul Ierarh Spiridon” din Galați, bătrânii asistați aici primind daruri.
Luni, 20 martie, preoții din Protopopiatul Brăila, însoțiți de tineri studenți și alți credincioși, și-au îndreptat pașii către Centrul de Transfuzie Sanguină din municipiu, pentru a dona sânge, ca semn al solidarității și filantropiei creștine în beneficiul persoanelor aflate pe patul spitalelor și care au nevoie urgentă de sânge, această acțiune organizată de Protoieria Brăila desfășurându-se în cadrul campaniei „Donează sânge, salvează o viață!”
În aceeași zi a fost organizată și o nouă acțiune de ajutorare a celor 70 de bătrâni asistați la Așezământul „Ștefan cel Mare și Sfânt” din Galați, intitulată „În căutarea celor triști și singuri”. Activitatea a avut loc prin implicarea Parohiei „Sfântul Ierarh Atanasie Patelarie” din Galați, fiind oferite daruri constând în pilote, pături, lenjerii și huse impermeabile pentru paturi, produse igienico-sanitare, precum și iconițe în valoare de 17.000 de lei.
În perioada pascală, parohia gălățeană va desfășura acţiunea „Dăruind vei dobândi”, prin care va oferi bătrânilor aceluiaşi centru o masă festivă cu produse tradiționale pascale.
Ziua s-a încheiat printr-o manifestare aniversară, comunitatea academică de la Galați serbând 75 de ani de la înființarea Universității „Dunărea de Jos”. În acest context, în Aula Magna „Al. I. Cuza” a instituției de învățământ superior gălățene a avut loc un curs festiv la care a participat și Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Casian, care a rostit un cuvânt de binecuvântare în care i-a omagiat pe cei care au pus bazele învățământului universitar din orașul de la Dunăre, contribuind decisiv la dezvoltarea și așezarea acestuia în rândul educației superioare de prestigiu din țară și din străinătate.
Cu acest prilej, în semn de prețuire și recunoștință, Arhiepiscopul Dunării de Jos a acordat Ordinul eparhial „Crucea Sfântul Apostol Andrei” Universității „Dunărea de Jos”.
În continuare, au fost rostite o serie de alocuțiuni, în care s-a evidențiat evoluția acestei universități, cu numeroase parteneriate și cu o activitate educațională și formativă bine împletită cu cea de cercetare.
Evenimentele vor continua în zilele următoare cu inaugurarea noii biblioteci a Universității „Dunărea de Jos”, precum și premierea unor profesori reprezentativi și a unor studenți care au avut contribuții importante la prestigiul universității.