De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Bucuria Crăciunului la Catedrala din Arad
Praznicul Naşterii Domnului a adus o deosebită bucurie în sufletele credincioşilor din Arhiepiscopia Aradului. După o perioadă încărcată cu manifestări culturale, concerte, serbări sau acţiuni caritabile, marea sărbătoare a Naşterii Domnului a fost prăznuită cu mare bucurie în Arad, Înalt Preasfinţitul Timotei, Arhiepiscopul Aradului, săvârşind duminică Sfânta Liturghie în Catedrala arhiepiscopală "Sfânta Treime".
Înalt Preasfinţia Sa, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, a slujit Sfânta Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare, credincioşii prezenţi la slujbă împărtăşindu-se duhovniceşte nu numai din rugăciunile înălţate, ci şi din cuvântul de învăţătură al Întâistătătorului Arhiepiscopiei Aradului. Predica a avut drept motto un fragment de colind: "azi cu strămoşii cânt în cor colindul sfânt şi bun/ Tot moş era şi-n vremea lor bătrânul Moş Crăciun", Înalt Preasfinţia Sa arătând că sărbătoarea Naşterii Domnului este vestită de către colindele strămoşeşti. IPS Timotei a subliniat că acestea ne transmit aşa cum a înţeles fiecare credincios învăţătura creştină, Sfânta Scriptură şi modul de aplicare în viaţa noastră spirituală. "Colindele răspândesc atmosfera aceasta şi au intrat aproape integral în practica bisericească, pentru că ele în fond sunt o prelucrare în stil popular a cântărilor de strană. Desigur, cântările sunt preluarea unei istorii biblice şi redarea esenţialului unei istorii creştine care se desprinde din paginile biblice pentru ceea ce înseamnă practica vieţii şi aplicarea în viaţa noastră. De aceea, nu într-un mod strict didactic, catehetic ne învaţă colindele, ci prindem dintr-una, dintr-alta câte ceva din învăţătura noastră", a arătat Înalt Preasfinţia Sa. Referindu-se la influenţa vremurilor actuale, ierarhul a arătat că nu toate colindele au subiect religios, "colindele cu un pronunţat caracter laic sunt mai numeroase. Mersul de la casă la casă, de la inimă la inimă, cum îl practicau înaintaşii noştri, este puţin întrelăsat". Poporul român are repertoriul cel mai bogat de colinde "pentru că suntem cei mai vechi în privinţa aceasta". În continuarea cuvântului de învăţătură, chiriarhul a vorbit despre noul sfânt canonizat - fostul mitropolit al Transilvaniei Andrei Şaguna. "El ne-a lăsat şi ne-a sistematizat o întreagă rânduială bisericească. Reluând istorica Unire a lui Mihai Viteazul, a anticipat-o pe cea de la 1918, care a reprezentat desăvârşirea unităţii noastre de stat şi a poporului nostru întreg pentru a-i asigura o dezvoltare şi o propăşire, împlinire în viitor, care are perspectiva veşniciei". Vorbind despre trăirea duhovnicească, ierarhul a evidenţiat că "nu lucrăm pentru astăzi, nici pentru sărbătoarea de astăzi, ci pentru o sărbătoare perpetuă care să angajeze generaţiile viitoare pentru continuitate şi solidaritate cu tot ce a fost, aşa cum spune şi poetul: "Tot ce a fost, tot ce-o să fie / În prezent le-avem pe toate / Dar de-a lor zădărnicie / Tu te-ntreabă şi socoate". Dar nu trebuie să ne gândim la zădărnicia lucrurilor şi trecătoarea noastră viaţă pământească, ci tocmai pentru ceea ce e ceresc, pentru ceea ce rămâne veşnic în sufletele noastre".