În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
Bucuria Crăciunului vestită prin graiurile copiilor și adulților
Cinci cete de colindători au continuat marți, 20 decembrie, la ceas de seară, tradiția aducerii prin cântec a veștii celei bune a Nașterii Domnului Iisus Hristos la Reședința Patriarhală. Aceștia au fost primiți de Patriarhul României în Salonul Sfinților Români, iar după ce au interpretat cântece de Crăciun și colinde din valorosul tezaur național, au primit daruri.
Copiii de la Grădiniţa „Pisicile Aristocrate” din Bucureşti, coordonați de prof. Adriana Boleac, au trecut primii pragul Reședinței Patriarhale din Capitală pentru a-l colinda pe Patriarhul României. După momentul artistic, care a cuprins și poezii, cei mici au primit binecuvântarea Preafericirii Sale: „Voi sunteți îngerașii care ați cântat colinde și ați adus multă bucurie în casă. Trebuie să continuați să mergeți la părinții și prietenii voștri să le cântați și așa vă asemănați cu îngerii de la Betleem, care au cântat Pruncului Iisus. Vă dorim sărbători fericite și mult ajutor de la Dumnezeu ca să învățați bine la școală, să fiți cuminți și să aduceți bucurie părinților, profesorilor, educatorilor și tuturor prietenilor voștri”.
A doua ceată de colindători a fost Corala „Gavriil Musicescu” a Mitropoliei Basarabiei, coordonată de arhid. Maxim Sturza. „Voi țineți tradițiile frumoase de o parte și de alta a Prutului. Vă dorim sărbători fericite și mult ajutor de la Dumnezeu în toată lucrarea misionară pe care o faceți. Aveți tradiție muzicală puternică și este bine să o mențineți”, a spus Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.
Colindul sfânt şi bun a fost adus apoi de Grupul de colindători ai Parohiei Deal, Protopopiatul Sebeş, Arhiepiscopia Alba-Iuliei, județul Alba, coordonați de părintele paroh Vasile Cornea. Preafericitul Părinte Patriarh Daniel i-a binecuvântat, apreciind frumosul port popular în care au venit îmbrăcaţi: „Vă felicităm pentru că aveți costume populare românești tradiționale foarte frumoase din zona Sebeș. Vă dorim sărbători fericite și mult ajutor de la Dumnezeu în familiile dumneavoastră și în toată lucrarea pe care o faceți. Este bine să păstrați aceste costume, dar și aceste colinde specifice zonei de unde veniți, care sunt mai rare. Există, mai ales în Transilvania, o diversitate de cântări și de costume populare. Această diversitate este foarte veche. S-a moștenit din moși strămoși și este frumos că se poartă în continuare la zile de sărbătoare”.
Seara colindelor la Reşedinţa Patriarhală a continuat în armonia colindelor interpretate de membri ai Corului Operei Naționale, coordonați de Adrian Ionescu. Aceștia au primit, după interpretarea unui frumos buchet muzical, binecuvântarea Preafericirii Sale: „Vă felicităm pentru frumoasele colinde tradiționale, dar mult prelucrate și perfecționate, încât aduceți bucurie peste tot cu această frumoasă binevestire a Nașterii Domnului, asemenea îngerilor din Betleem. Vă dorim sărbători fericite și multă bucurie și pace în suflet. Ne rugăm lui Dumnezeu să vă binecuvânteze familiile și toată activitatea dumneavoastră”.
Îmbrăcați în uniforme militare de reprezentare și acompaniați de instrumente muzicale, membrii Corului „Corona” al Jandarmeriei Române, au încheiat cea de-a doua zi de colinde la Reședința Patriarhală. „Vă felicităm pentru această performanță de cântări tradiționale și colinde românești. Vă dorim sărbători fericite și mult ajutor de la Dumnezeu, bucurie și lumină în familiile și activitățile dumneavoastră”, a spus Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.
Toți colindătorii au primit la finalul momentelor artistice daruri din partea Patriarhului României.