De sărbătoarea Intrării Maicii Domnului în biserică, joi, 21 noiembrie, Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop‑vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, a slujit la hramul Mănăstirii Peștera din
„Bucuria întâlnirii a întărit comuniunea dintre tineri“
Călătoria noastră către inima Moldovei, Iaşul mult iubit şi cântat de poeţi, ar putea fi evocată ca o ştire într-un cotidian: "Sâmbătă, 5 iunie 2010, membrii ATOR - filiala Târgu Neamţ s-au întâlnit cu colegii lor din Iaşi, într-un schimb de experienţă…". O astfel de abordare însă ar ştirbi din însemnătatea şi plinătatea acestei zile. Pentru că această călătorie de suflet a fost altceva, o experienţă care ne-a deschis noi orizonturi şi perspective. ATOR - filiala Târgu Neamţ are o istorie recentă, dar membrii ei sunt tineri entuziaşti şi plini de iniţiativă. De aceea, invitaţia făcută de "fraţii" mai mari de la Iaşi nu a făcut altceva decât să sporească bucuria şi efervescenţa tinereţii. Ziua de sâmbătă a fost aşteptată cu înfrigurare de toţi. Ne-am făcut planuri, ne-am pregătit întrebările la care aşteptam răspuns. Iar dimineaţă, chiar dacă vremea era mohorâtă, am pornit la drum, cu speranţa că ne vom bucura de soare şi timp frumos. Mare parte din cei 40 de tineri nu mai călătoriseră cu trenul, aşa că drumul a fost deosebit.
Vizitarea bisericilor şi a obiectivelor din Iaşi La Iaşi, colegii ne-au întâmpinat la gară, ca nişte gazde bune şi ne-au condus la Catedrala mitropolitană, unde ne-am închinat la racla cu moaştele Sfintei Parascheva. A urmat cuvântul de bun venit din partea coordonatorilor ATOR - filiala Iaşi: protos. Nicodim Petre, secretar la Cancelaria eparhială a Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, şi prof. Ioan Aioanei. Am mers apoi la Mănăstirea "Sfinţii Trei Ierarhi". Aici am admirat migala meşterilor care au împodobit sfântul lăcaş. Iaşul, plin de istorie şi frumuseţe, ne-a întâmpinat cu flori de tei şi soare blând. Timpul frumos ne-a îmbiat la plimbare, iar noi am străbătut cărările poeţilor, pe Sărărie, până la Bojdeuca din Ţicău. Ne-am bucurat de reîntâlnirea cu Nică de la Humuleşti la cealaltă casă a sa, de pe Copou. L-am salutat şi i-am cântat din inimă câteva melodii dragi din repertoriul grupului folk al ATOR - filiala Tg. Neamţ. Grădina Botanică este un simbol al Iaşului, aşa că nu se putea să nu facem o vizită şi aici, mai ales că am primit şi o invitaţie la o agapă, la Mănăstirea "Sfântul Atanasie şi Chiril" din Grădină. Ne-am bucurat de natură şi de soare, de florile înmiresmate şi de umbra binefăcătoare a grădinii. Sub cerdacul mănăstirii am tăifăsuit, îmbogăţindu-ne duhovniceşte şi împărtăşindu-ne fiecare simţămintele. Bucuria întâlnirii a întărit comuniunea dintre tineri şi a pus bazele unor prietenii şi colaborări de durată. Nu poţi pleca din Iaşi fără să treci pe la Teiul lui Eminescu. Ne-am preumblat pe aleea scriitorilor şi am cântat poetului cu inimile pline de respect şi admiraţie. Călătorului îi şade bine cu drumul, iar noi ne-am luat rămas bun de la gazde şi de la Târgul Ieşilor, făgăduindu-ne o continuare a acestei experienţe, în care să descoperim şi alte locuri pline de spiritualitate. Pe drumul de întoarcere, impresiile au început să curgă: "Am fost fascinat de locurile pe care le-am vizitat şi de tainele pe care le-am descoperit. Am legat prietenii cu colegii de la Iaşi" (Laviniu), "Această experienţă va rămâne pentru mult timp în mintea şi inima noastră" (Andrei), "A fost o experienţă unică, mai ales că mulţi dintre noi nu am călătorit niciodată cu trenul" (Casian), "Ne-am putut cunoaşte mai bine cu colegii de la Iaşi. Sper ca următoarele întâlniri de la Iaşi să fie mai lungi" (Marian), "Nu a contat că am mers mult pe jos, toate au fost cu folos" (Alexandru), "A fost o zi în care m-am simţit în largul meu, alături de noii prieteni" (Ştefan). Bucuria întâlnirii cu prietenii de la Iaşi ne-a sporit dorinţa de a continua ceea ce am început, călătorind împreună spre o lume mai bună.