Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Bucuria unui pelerinaj pe biciclete
Sâmbătă, 20 iunie, Parohia „Sfântul Nicolae”-Dintr-o Zi din București și Asociația „Adevărații VeloPrieteni” au organizat o plimbare cu bicicleta, la care au participat mai mult de 30 de persoane, credincioși ai parohiei și membri ai asociației.
Pornind din fața bisericii, grupul de bicicliști, din care au făcut parte și părintele paroh Vasile Ioana, diac. Nicolae Mogage și Mihai Deneș, vicepreședintele Asociației „Adevărații VeloPrieteni”, a străbătut orașul până la pădurea Băneasa. O primă oprire a avut loc la Biserica „Sfântul Nicolae”-Tabacu, acolo unde am fost așteptați cu bucurie de părintele paroh Ioan Vladimir Vlaicu. Sfinția sa a prezentat în câteva cuvinte istoricul bisericii pe care o păstorește, explicându-ne și numele inedit al bisericii, legat de întemeietorul ei legendar.
Am continuat apoi călătoria pe Calea Victoriei spre Biserica Mavrogheni, aflată în vecinătatea Muzeului Țăranului Român. Aici am fost întâmpinați cu multă căldură de părintele paroh Radu Mureșan. Părintele ne-a vorbit despre trecutul încărcat al Bisericii Mavrogheni, unde s-au petrecut numeroase evenimente din istoria noastră națională, și despre multiplele proiecte și activități pe care parohia sa le are în desfășurare. De la această biserică ne-am îndreptat spre pădurea Băneasa, acolo unde au avut loc un picnic și activități recreative.
Prezentă la acțiunea organizată de parohia noastră, Irina (32 ani) ne-a mărturisit bucuria pe care a simțit-o participând la această ieșire: „Am descoperit împreună file de istorie la Biserica «Sfântul Nicolae»-Tabacu și la Biserica Mavrogheni, am pedalat în soare, dar și prin ploaie la fel de bucuroși, pe asfalt și prin pădure. Am trăit o imensă bucurie a descoperirii și cunoașterii celor alături de care duminica și nu numai Îl mărturisesc pe Hristos. Predica a coborât în trăire; asta am simțit eu sâmbătă. Pentru că sâmbătă sufletul meu a fost deschis și bucuros și în fiecare clipă Îi mulțumea lui Hristos pentru ceea ce trăia”.
De asemenea, Andrei (14 ani) și-a exprimat dorința ca această acțiune cu bicicletele să fie doar un început: „Le urez cât mai multor oameni să simtă plăcerea practicării acestui sport și îmi doresc că data viitoare să vină și mai mulți.”
În felul acesta, călătoria în sine într-un grup atât de numeros și divers, masa în comun într-un cadru natural și activitățile sportive de echipă i-au ajutat pe cei prezenți să se cunoască mai bine și să descopere bucuria de a face mișcare în natură și de a fi împreună.