În contextul anului 2024 declarat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române drept An omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor și An comemorativ al tuturor Sfinților tămăduitori fără de arginți, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, în semn de recunoaștere a activității depuse în slujirea aproapelui, a acordat distincții doamnei Adriana Căruntu, directorul Centrului de îngrijiri paliative „Sfântul Nectarie”, și monahiei Serafima Buhăescu de la Mănăstire Christiana, medic în cadrul aceluiași centru.
Bucurie duhovnicească în Parohia Sânmartin, Arad
Continuând o tradiţie la vremea Postului Mare în Parohia Sânmartin, Protopopiatul Arad, Duminica a patra a oferit credincioşilor acestei comunităţi prilejul de a fi împreună rugători în taina Sfântului Maslu de obşte, cu preoţii care au răspuns invitaţiei preotului paroh Prună Cristian de a sluji împreună pentru tămăduirea sufletească şi trupească a celor aflaţi în diferite nevoinţe. Astfel, preoţi şi credincioşi au împlinit îndemnul Sfântului Apostol Iacob, care îi sfătuieşte pe credincioşii care sunt bolnavi să "cheme preoţii Bisericii şi să se roage pentru ei ungându-i cu untdelemn în numele Domnului şi rugăciunea credinţei va mântui pe cel bolnav... şi de vor fi făcut păcate se vor ierta lor!" (Iacov 5, 14-15). Cei şapte preoţi de la Macea, Şofronea, Curtici, Lipova Băi, Olari, împreună cu preotul paroh au înălţat rugăciuni având credinţa şi nădejdea că dragostea lui Dumnezeu va face ca fiecare să primească harul cel tămăduitor şi iertarea păcatelor. Preotul dr. Călin Dragoş de la Parohia Olari şi profesor la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Arad a rostit un emoţionant cuvânt de învăţătură în care a reliefat importanţa postului pentru mântuire, importanţa unităţii creştinilor, a vorbit despre adevărata lepădare de sine a omului modern, precum şi despre ce înseamnă asumarea crucii de către fiecare. Exemplele vieţilor sfinţilor care au fost oameni obişnuiţi, dar care s-au făcut adevăraţi urmaşi ai lui Hristos prin fapte şi credinţă şi care au înţeles ce înseamnă lepădarea de sine şi au pus-o în practica vieţii lor, au fost, de asemenea, aspecte din cuvântul părintelui Dragoş. Seara de rugăciune, slujire şi trăire duhovnicească s-a încheiat cu mulţumirile adresate de preotul paroh confraţilor preoţi care au răspuns ca de obicei cu multă solicitudine invitaţiei făcute de a sluji împreună.
Agapa frăţească oferită la final a întregit o zi cu adevărat închinată Domnului prin post şi rugăciune. (Pr. Liviu Iştoc)