Soborul Catedralei Patriarhale a mers astăzi, 24 decembrie 2024, în Ajunul Crăciunului, în procesiune cu icoana Nașterii Domnului la Reședința Patriarhală. Preoții, diaconii și psalții lăcașului de rugăciune au fost întâmpinați de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, în Salonul Sfinților Români.
Bucurie duhovnicească la praznicul Mănăstirii Cerneţi
Sute de credincioşi mehedinţeni au participat luni, 13 iunie, la hramul Mănăstirii Cerneţi. Sfânta Liturghie a fost oficiată de Preasfinţitul Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.
În cuvântul de învăţătură, PS Nicodim a vorbit despre rugăciune, ca legătură cu Mântuitorul Hristos în Biserică: "Din Sfânta Evanghelie de astăzi am aflat multe învăţături folositoare. Ne rămân în minte cuvintele următoare spuse de Domnul Hristos: "Vă mai spun iarăşi că, dacă doi dintre voi se învoiesc pe pământ să ceară un lucru oarecare, le va fi dat de Tatăl Meu care este în ceruri. Căci acolo unde sunt doi sau trei adunaţi în Numele Meu, sunt şi Eu în mijlocul lor" (Matei 18, 19-20). De aici aflăm că Fiul lui Dumnezeu este în mijlocul nostru şi Se bucură că suntem adunaţi în casa Sa. Prin credinţa Întrânsul şi prin împărtăşirea cu dumnezeieştile Sale Taine vom avea parte de daruri nebănuite, căci El, ca un milostiv, Se îndură de noi şi revarsă bogăţiile Sale asupra noastră." Mănăstirea Cerneţi este aşezată în imediata apropiere a municipiului Drobeta-Turnu Severin, la o distanţă de trei kilometri, în comuna Şimian. A fost construită în anul 1662 de Grigore Ghica voievod. Ulterior, între anii 1784 şi 1794, s-au făcut mai multe modificări la planul arhitectural. Alături de Gura Motrului, Topolniţa, Valea cu Apă, Mănăstirea Cerneţi a fost printre metocurile închinate Mănăstirilor Tismana şi Bistriţa. În prezent, aici vieţuiesc cinci maici, în frunte cu stareţa Grigoria Murgilă. (Cătălin Cernătescu)