În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
Bucurie împătrită la Sihăstria Râșcăi în ziua prăznuirii ocrotitorului său
Paraclisul cu hramurile „Acoperământul Maicii Domnului” și „Cinstirea Icoanei Maicii Domnului Prodromița”, al Mănăstirii Sihăstria Râșcăi, Suceava, a fost sfințit vineri, 30 august. A fost astfel prilej de împătrită bucurie pentru obștea și prietenii complexului monahal ce a odrăslit în urmă cu opt ani în Poiana Sfântului Ioan, între coamele molcom vălurite ale Ținutului Fălticenilor.
Fiind și ziua de prăznuire liturgică a Sfântului Ioan de la Râșca, Episcopul Romanului, ocrotitorul sfântului lăcaș, au fost aduse de la Mănăstirea Kato Xenia din Volos - Grecia două odoare neprețuite, Brâul Maicii Domnului, a cărui punere în raclă este pomenită în data de 31 august, și părticele din cinstitele moaște ale Sfântului Nectarie, iar de la Mănăstirea Ano-Xenia, din același oraș grecesc, au fost aduse părticele din cinstitele moaște ale Sfântului Ierarh Nicolae. Acestea din urmă au fost dăruite Sihăstriei Râșcăi, astfel încât unul dintre cei mai îndrăgiți sfinți va veghea de acum înainte și va revărsa din binefacerile sale peste toți cei care își vor îndrepta pașii spre aceste meleaguri.
Ca o încununare a sărbătorii, slujba de târnosire a paraclisului mănăstirii a fost săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, dimpreună cu alți șapte arhierei ai Bisericii noastre: Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei; Preasfințitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei; Preasfințitul Părinte Nestor, Episcopul Devei și Hunedoarei; Preasfințitul Părinte Ieronim, Episcopul Daciei Felix; Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților; Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului, și Preasfințitul Părinte Gherontie Hunedoreanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Devei și Hunedoarei.
Din sobor au mai făcut parte slujitori ai sfintelor altare de la parohiile și mănăstirile din județ, clerici de la Centrul eparhial Suceava, protopopi, precum și oaspetele elen, arhim. Kallinikos Georgakopoulos, vicar administrativ al Mitropoliei Dimitriadelor, Grecia.
A urmat Sfânta Liturghie arhierească, săvârșită la un Altar amenajat în imediata apropiere a lăcașului de cult, răspunsurile liturgice fiind date de Grupul psaltic „Macarie Ieromonahul”, în prezența câtorva mii de credincioși.
În timpul împărtășirii clericilor, Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul a rostit un cuvânt de învățătură în cadrul căruia a vorbit despre cei doi mari ierarhi prăznuiți, Varlaam, Mitropolitul Moldovei, şi Ioan de la Râşca, Episcopul Romanului, care prin faptele virtuoase ale viețuirii lor, dar și prin râvna cu care au chivernisit cele ale Bisericii încredințate lor spre păstorire, și-au agonisit nume veșnic și nepieritor în Împărăția lui Dumnezeu.
Înainte de Apolis, părintele protosinghel David Peniuc a fost hirotesit arhimandrit.
După încheierea Sfintei Liturghii, chiriarhul locului a oferit, la propunerea părintelui stareț Mihail Balan, care este și exarh de zonă, distincții de vrednicie binefăcătorilor și susținătorilor lucrării Bisericii în general, și îndeosebi proiectelor Mănăstirii Sihăstria Râșcăi, ctitori, stareți și starețe, reprezentanți ai autorităților locale și centrale, șefi de instituții, ca semn al prețuirii și recunoștinței pentru meritele deosebite în promovarea și susținerea valorilor creștin-ortodoxe românești.