Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Bucurie în Mitropolia Ardealului
Preoţi, colaboratori, membri ai familiei şi studenţi teologi l-au felicitat pe Înalt Preasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, la împlinirea a 64 de ani. Momentul aniversar a fost marcat prin slujba de Te Deum, oficiată de Preasfinţitul Andrei Făgărăşeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, şi un sobor de preoţi şi diaconi.
Capela Facultăţii de Teologie Ortodoxă "Andrei Şaguna" a fost arhiplină la slujba de Te Deum, prin care I-a fost adusă mulţumire lui Dumnezeu pentru ajutorul şi binefacerile oferite ierarhului care păstoreşte Mitropolia Ardealului. Cadre didactice şi studenţi ai facultăţii sibiene s-au alăturat membrilor Administraţiei eparhiale, protopopilor din Arhiepiscopia Sibiului, stareţilor şi stareţelor de la aşezămintele monahale, precum şi preoţilor din Sibiu, Braşov, Mediaş, Avrig, dar şi din alte localităţi, pentru a-i aduce IPS Mitropolit Laurenţiu un gând bun şi urările specifice acestor momente de sărbătoare. După oficierea slujbei de Te Deum, membrii Administraţiei eparhiale şi corpul profesoral al facultăţii sibiene i-au oferit IPS Mitropolit Laurenţiu, ca semn de recunoştinţă pentru dragostea părintească de care dă dovadă în fiecare zi, o cruce de binecuvântare şi buchete de flori. PS Episcop Andrei Făgărăşeanul l-a felicitat la finalul slujbei pe ierarh şi a evidenţiat câteva dintre calităţile de păstor şi organizator al vieţii bisericeşti din Mitropolia Ardealului. "Înalt Preasfinţia Sa este un foarte bun păstor de suflete, un ilustru profesor al teologiei româneşti, iubitor al sfintelor slujbe şi al Sfintei Liturghii, un foarte bun gospodar şi bun chivernisitor al averii bisericeşti. Dacă ar fi să tragem o linie asupra calităţilor pe care IPS Mitropolit Laurenţiu le are, n-am putea spune decât că este un tată foarte bun al păstorilor şi credincioşilor din Ardealul străbun", a spus PS Episcop Andrei. Sărbătoarea întregii Biserici În cuvântul de mulţumire pentru ceremonia organizată în cinstea sa, IPS Laurenţiu a dorit să sublinieze faptul că astfel de momente reprezintă ceasuri de rugăciune şi de mulţumire faţă de Dumnezeu. Mitropolitul Ardealului a mulţumit pentru gândurile de felicitare primite, pentru rugăciunile şi pomenirile necontenite de la sfintele altare din Arhiepiscopia Sibiului şi a amintit că, din această lună, ardelenii şi toţi românii vor avea un nou rugător şi mijlocitor înaintea lui Dumnezeu, şi anume pe primul mitropolit din această parte a ţării, Andrei Şaguna. "Această sărbătoare se răsfrânge asupra întregii Biserici şi mai ales asupra acestei unităţi eclesiale din care facem parte şi unde Dumnezeu m-a rânduit să fiu ierarh. De aceea se cuvine să-i aducem mulţumire lui Dumnezeu pentru binefacerile primite şi pentru că nu ne-a pedepsit pentru păcatele noastre, pentru greşelile noastre, pentru neputinţele noastre şi pentru lipsa împlinirii unor fapte", a spus Părintele Mitropolit. La sfârşitul ceremoniei, cei prezenţi l-au felicitat personal pe IPS Laurenţiu, i-au oferit flori şi au primit arhiereasca binecuvântare.