Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Bucurie izvorâtă din daruri binecuvântate
În Duminica a 8-a după Rusalii, Biserica Ortodoxă Română a făcut pomenirea minunii înmulțirii celor cinci pâini și doi pești de către Mântuitorul Iisus Hristos, consemnată la Matei 14, 14-22. În cuvântul de învățătură rostit la Paraclisul „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Reședința Patriarhală, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a arătat că binecuvântarea lui Dumnezeu vine după ce oamenii ascultă și împlinesc cuvântul Evangheliei.
Patriarhul României a spus că minunea înmulțirii puținelor pâini și a doi pești a fost realizată de Mântuitorul Iisus Hristos după ce o mare mulțime de oameni, 5.000 de bărbați, în afară de femei și copii, l-a urmat pentru că auzise că făcea minuni și vindecări mari în popor. Mântuitorul Hristos a vindecat atunci pe mulți bolnavi și i-a învățat pe cei care îl urmaseră cuvintele lui Dumnezeu. La sfârșitul acestei vestiri a Evangheliei mântuirii, după ce sufletele lor au primit hrana duhovnicească, atunci și Domnul Hristos le-a înmulțit puțina hrană pe care o aveau pentru a se îndestula. „Vedem că hrana spirituală are întâietate pentru că omul este, mai întâi de toate, o fiinţă spirituală, raţională, liberă şi iubitoare. Deşi este purtător de trup şi vieţuiește pe pământ, mai întâi omul este o fiinţă spirituală şi apoi o fiinţă biologică. Această prioritate a sufletului faţă de trup vine şi din faptul că sufletul omului este nemuritor, creat după chipul lui Dumnezeu cel nemuritor şi chemat la viaţă, la comuniune veşnică de iubire cu Dumnezeu. Din cauza păcatului, trupul a devenit muritor prin despărţirea sa de suflet. De aceea, trupul este chemat la sfinţire, dar sfinţirea se face mai întâi în suflet. Din sufletul sfinţit se transmit binecuvântarea şi sfinţenia lui Dumnezeu şi trupului, iar trupul muritor se pregăteşte astfel pentru învierea cea de obşte în Ziua de Apoi. Evanghelia ne arată că nici trupul nu trebuie dispreţuit, ci trebuie îngrijit şi de aceea Mântuitorul le spune ucenicilor către seară despre mulțime: «Daţi-le voi să mănânce»”, a explicat Preafericirea Sa. Mântuitorul Iisus Hristos nu a făcut o minune din nimic, ci a binecuvântat niște daruri neîndestulătoare pentru o mulțime de mii de oameni, cinci pâini și doi pești, dar care prin binecuvântare și distribuire s-au înmulțit. „Este foarte semnificativ faptul că cele cinci pâini şi doi peşti aparţineau unei familii, dar la cererea Mântuitorului au fost dăruite în folosul comunităţii şi puţinul acesta a devenit bucurie pentru întreaga mulţime. Aceasta ne arată că la baza binecuvântării date de Mântuitorul stă de multe ori un dar mic. Înmulţirea pâinilor şi a peştilor arată că binecuvântarea lui Dumnezeu se face ca răspuns al dărniciei unor oameni şi că orice dar oferit în numele Lui se binecuvântează, se înmulţeşte şi aduce bucurie nu doar pentru cei care l-au dăruit, ci pentru întreaga comunitate. De aceea, Biserica a învăţat să binecuvânteze darurile aduse de către unii credincioşi la biserică şi apoi, împărţindu-le, ele devin bucurie pentru întreaga comunitate. Prin aceasta, noi învăţăm că Biserica este bucurie izvorâtă din daruri binecuvântate de Hristos”, a explicat Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.
De asemenea, această minune este o prefigurare a Sfintei Euharistii în biserică, care se săvârșește din darurile curate de pâine și vin aduse de oameni la biserică, și iarăși vedem că din daruri mici și aproape neînsemnate, pâine și vin, prin binecuvântare și sfințire primim pe însuși Mântuitorul Iisus Hristos. De asemenea, Preafericirea Sa a spus că prin strângerea fărâmiturilor de pâine în 12 coșuri se arată o atitudine responsabilă și de respect pentru mediu. Resturile alimentare nu sunt lăsate pe iarbă, ci ele sunt strânse pentru a mulțumi lui Dumnezeu, dar și pentru a lăsa în urmă un mediu curat și frumos.