De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Bucurie și comuniune prin muzică și culoare la Palatul Patriarhiei
Palatul Patriarhiei a găzduit în seara zilei de joi, 5 octombrie, a cincea ediție a evenimentului cultural-religios intitulat „Istorie și Artă în România”. În cadrul acestuia a fost vernisată expoziția de pictură „Tradiționalul Românesc”, rod al efortului unor artiști de pe ambele maluri ale Prutului, iar bucureștenii prezenți în număr mare au fost încântați să audieze două momente muzicale de excepție.
Manifestarea de la Palatul Patriarhiei a reprezentat, conform tradiției, rodul colaborării Protoieriei Sector 2 Capitală cu Centrul Cultural „Mihai Eminescu”, evenimentul fiind organizat cu sprijinul Primăriei Sectorului 2 al Municipiului București. Prezent la eveniment ca delegat al Preafericitului Părinte Patriarh Daniel a fost Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor. De asemenea, la manifestare a luat parte și Victor Chirilă, ambasadorul Republicii Moldova la București.
Prima parte a evenimentului a avut loc în Aula Magna „Teoctist Patriarhul”. În deschidere, Preasfinția Sa a apreciat organizarea unei astfel de manifestări cultural-religioase care a avut efectul de a-i aduce în comuniune pe locuitorii Capitalei: „Acest proiect vorbește în primul rând despre comuniune, iar picturile care sunt expuse în Sala «Europa Christiana» ne dezvăluie mari frumuseți legate în primul rând de Biserică, de mănăstiri. O parte dintre ele provin din zona Protoieriei Sectorului 2 Capitală. În mod deosebit, remarc faptul că, în colaborare cu primăria acestui sector, protoieria a propus și o sărbătoare comună a celor două instituții, Biserica și autoritatea locală. Sub Acoperământul Maicii Domnului, de câțiva ani, cele două instituții se regăsesc în rugăciune și în diferite proiecte. În perspectiva acestei sărbători, și expoziția, concertul din această seară și luările de cuvânt ne îndeamnă pe toți la mai multă comuniune și la înțelegerea unor lucruri cu adevărat importante”.
În continuare, directorul general al Centrului Cultural „Mihai Eminescu”, Nicoleta Paninopol, a remarcat că evenimentul a fost organizat într-o zi importantă atât pentru copii, cât și pentru educatorii lor: „Ne bucurăm să ne aflăm, în fiecare an, la Palatul Patriarhiei. De 5 ani ne întâlnim aici, sub această temă generală, și reușim să realizăm acest proiect de suflet alături de dumneavoastră: oameni de cultură, preoți, artiști, profesori, părinți și bunici. Pentru că Centrul Cultural «Mihai Eminescu» desfășoară, în afară de activitățile culturale și sociale, și activități educative, iar majoritatea proiectelor noastre sunt dedicate copiilor, aș dori să marcăm în mod special această zi pentru că este Ziua internațională a educației”. Nicoleta Paninopol a mulțumit, la finalul discursului său, tuturor celor implicați în buna organizare a acestei ediții a evenimentului, în special Protoieriei Sector 2 Capitală, reprezentată de părintele protopop Mihai Cristian Popescu.
În contextul proclamării anului 2023 drept Anul omagial al pastorației persoanelor vârstnice, părintele Alexandru Gherasim, parohul Bisericii „Sfântul Silvestru” din sectorul 2 al Capitalei, a susținut referatul intitulat „Cinstirea bătrânilor, datorie creștină”. De asemenea, despre arta cu subiect religios și istoric zugrăvită în tablourile expuse le-a vorbit celor prezenți criticul de artă, curatorul și publicistul Marius Tița. În încheierea manifestării din Aula Magna au susținut două momente muzicale de excepție artista Ozana Barabancea, acompaniată la pian de profesoara Anca Agavriloae-Barbu, și Corala „Dimitrie Suceveanu” a clericilor din Protoieria Sector 2 Capitală, dirijată de pr. asist. dr. Alexandru Dumitrescu. În încheierea evenimentului, participanții au fost invitați să viziteze expoziția de pictură „Tradiționalul Românesc” în Sala „Europa Christiana”.
Părintele Mihai Popescu, protopop al Protoieriei Sector 2 Capitală, ne-a vorbit despre desfășurarea acestui eveniment și, îndeosebi, despre corala protoieriei: „Corala clericilor din Protopopiatul Sector 2 Capitală a interpretat, la finalul manifestării, câteva piese muzicale, lucrări religioase din repertoriul clasic românesc. Această corală a fost înființată în anul 2009, avându-l inițial dirijor pe părintele profesor Victor Frangulea. Activitatea coralei are un scop misionar și cultural, continuând o tradiție mai veche a preoțimii din Capitală care și-a exprimat pasiunea pentru cor și muzică, și contribuind, totodată, la proiectele protoieriei”.