Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Bucurii de 8 martie pentru bătrânii din Sibiu
Departamentul social de la Arhiepiscopia Sibiului, în parteneriat cu Grădiniţa „Sfântul Dimitrie“ şi Parohia „Hipodrom“ au organizat vineri, 7 martie, mai multe manifestări dedicate femeii creştine. Bătrânii de la Căminul de Vârstnici din Sibiu şi de la Azilul-Spital din oraş au primit daruri, mărţişoare şi felicitări, însoţite de un cuvânt de îmbărbătare şi de cântecele de primăvară interpretate de copilaşi.
Primii bunici vizitaţi cu o zi înainte de Ziua Femeii de reprezentanţii Departamentului social au fost cei aflaţi în grija Căminului de Vârstnici de pe strada George Coşbuc. Consilierul social de la Arhiepiscopia Sibiului, pr. Nicolae Rusu, împreună cu inspectorul social Tiberiu Kiss au oficiat o slujbă de binecuvântare şi de mulţumire pentru toate binefacerile primite de la Dumnezeu. Alături de cei doi preoţi s-a aflat şi inspectorul social Marius Talmaţchi. La sfârşitul slujbei religioase, Marius Talmaţchi i-a încântat pe bătrâni cu două piese muzicale interpretate cu multă măiestrie.
În cuvântul de învăţătură rostit de preotul Nicolae Rusu, a fost transmisă binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului. Părintele Nicolae Rusu a subliniat rolul mamei creştine în educaţia tinerilor şi recunoştinţa cuvenită tuturor femeilor din această lume.
„Mama rămâne pentru noi o icoană înaintea lui Dumnezeu. Cinstim astăzi pe cea care dă naştere copiilor, veghează la căpătâiul micuţilor ei, suspină la durerile acestora, lăcrimează la suferinţa copiilor, trăieşte bucuria alături de bucuria copiilor ei. Pe mama aceasta o cinstim noi şi ea este un exemplu al Bisericii noastre străbune. Pe această mamă o cinstim atât prin cântul copiilor cu aceste voci gingaşe, care v-au dus sigur cu gândul la copiii, la nepoţii şi la cei dragi sufletului dumneavoastră, dar şi prin darurile noastre. Vă îndemnăm ca în această perioadă de post să vă apropiaţi mai mult de Biserică, de Sfintele Taine şi să înmulţiţi rugăciunea, petrecând în smerenie, pentru ca Dumnezeu să vă răsplătească ostenelile“, a spus pr. Nicolae Rusu.
„Sărbătoarea ar fi fost mai săracă“
Surpriza cea mare pregătită de reprezentanţii eparhiali pentru bătrânii de la Căminul de Vârstnici a fost programul artistic oferit de micuţii de la Grădiniţa Ortodoxă „Sfântul Dimitrie“ a Arhiepiscopiei Sibiului. Însoţiţi de doamnele educatoare, copilaşii au interpretat câteva piese muzicale specifice zilei de 8 martie şi primăverii. Preşcolarii au pregătit împreună cu educatoarele câteva floricele din hârtie colorată, pe care le-au împărţit mai apoi bătrânilor.
„Copiii grupelor mari de la grădiniţa noastră au venit să aducă o rază de soare bătrânilor de la Căminul de Vârstnici. Le-am adus şi un mărţişor muzical, pentru a le aduce cât mai multă fericire şi un licăr de speranţă în sufletele bătrânilor. Avem 70 de copii în grădiniţa noastră, pe care îi implicăm în diferite activităţi extraşcolare. Pentru ziua de 8 martie, copiii s-au pregătit cu un cadou pentru mame şi un program artistic“, ne-a spus directoarea grădiniţei sibiene, Elena Stancu.
Din partea Departamentului social, bătrânii au primit dulciuri, alimente şi iconiţe.
Prezenţa reprezentanţilor eparhiali la sărbătorile organizate la Căminul de Vârstnici din Sibiu este constantă şi întregeşte manifestările organizate de conducerea instituţiei pentru a oferi o bucurie bunicilor îngrijiţi aici.
„Sărbătoarea noastră ar fi fost mult mai săracă fără prezenţa reprezentanţilor Departamentului social. Nici de data aceasta casa noastră nu a fost lăsată singură, ci a fost onorată de reprezentanţii Arhiepiscopiei Sibiului. Au fost alături de noi nu doar cu daruri, ci şi cu un cuvânt de înălţare, de zidire şi de încurajare. Mulţumim foarte mult reprezentanţilor Departamentului social pentru că s-au gândit să fie alături de noi în ziua când cinstim mamele, bunicile şi femeile apropiate de noi“, ne-a spus directoarea căminului, Cornelia Rotaru.
Felicitări confecţionate de copii
Nici bătrânii internaţi la Azilul-Spital din oraşul de jos nu au fost uitaţi de reprezentanţii Departamentului social. Împreună cu micuţii de la Centrul de zi pentru copii ai Asociaţiei „Rut“ de la Biserica „Înălţarea Domnului“ şi „Sfântul Nicolae“, cu parohul Achim Băcilă, voluntarii de la centrul parohial şi preotul Marian Vlăduţ de la Centrul de Educaţie Incluzivă nr. 1, s-au oferit bătrânilor îngrijiţi aici daruri, alimente, felicitări de 8 martie şi alte obiecte confecţionate de micuţi. Cântecele de primăvară interpretate de copii au animat saloanele azilului, unde bătrânii îşi duc zilele în suferinţe cumplite.
„Am pregătit cu micuţii de la centrul nostru câteva felicitări confecţionate manual şi am dorit să le aducem acestor bătrâni şi câteva alimente, dulciuri şi alte daruri. Ne-am bucurat să ne reîntâlnim cu mulţi dintre ei, pentru că îi cunoaştem şi ne bucurăm să avem posibilitatea de a le aduce o bucurie la începutul primăverii“, ne-a spus pr. Achim Băcilă.