Mitropolia Olteniei organizează în această săptămână o serie de evenimente cu caracter pastoral-misionar care vor culmina cu praznicul Sfântului Ierarh Nicolae, sărbătorit mâine în catedralele chiriarhale, mănăstiri şi biserici de enorie.
Săptămâna aceasta, viaţa bisericească din Oltenia este marcată de o serie de activităţi pastoral-misionare, culturale şi educative spre folos credincioşilor şi clericilor din eparhiile noastre. Astfel, începând de miercuri, 4 decembrie, în ziua de prăznuire a Sfintei Muceniţe Varvara, credincioşii gorjeni s-au adunat la rugăciune în biserica din cartierul târgujian Primăverii, care şi-a serbat hramul. Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie a fost oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. În aceeaşi zi, spre seară, Teatrul Naţional „Marin Sorescu“ din Craiova a găzduit spectacolul caritabil „ColinDar cu Paula Seling“, organizat de Asociaţia „Vasiliada“, ONG patronat de Arhiepiscopia Craiovei. Alături de cunoscuta artistă au mai urcat pe scenă Grupul psaltic „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie“ al Catedralei mitropolitane din Craiova şi solistul de muzică folk Ducu Bertzi. Mâine, de praznicul Sfântului Nicolae, mai multe biserici din Cetatea Băniei îşi vor serba hramul. Între acestea se numără: Biserica Ungureni, Dorobănţia „Sfântul Nicolae“ - Craioviţa, Brânduşa, „Sfântul Nicolae“ - Amaradia şi Mănăstirea Coşuna.
Catedrala arhiepiscopală din Râmnic în haină de praznic
În Arhiepiscopia Râmnicului, ziua de miercuri, 4 decembrie, a adus la rugăciune numeroşi credincioşi râmniceni. Astfel, de praznicul Sfintei Muceniţe Varvara, ocrotitoarea minerilor, vâlcenii din Ocnele Mari au participat la hramul bisericii amenajate în salina din localitate. Sfânta Liturghie a fost oficiată de Preasfinţitul Părinte Emilian Lovişteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului.
Bisericuţa cu hramurile „Sfântul Gheorghe“ şi „Sfânta Varvara“ a fost amenajată în salina din localitate de către Exploatarea Minieră Vâlcea şi Primăria Ocnele Mari, cu largul concurs al pr. Petre Veţeleanu, din Parohia Trăistari, de care aparţine acest sfânt lăcaş. În localitatea Ocnele Mari, în luna septembrie a anului 2009, s-a inaugurat prima salină deschisă circuitului turistic din judeţul Vâlcea. Salina Ocnele Mari este amenajata la 225 de metri faţă de nivelul mării. În cadrul parcului de agrement din salină, pe lângă bisericuţa cu hramurile „Sfântul Gheorghe“ şi „Sfânta Varvara“, unde credincioşii îşi pot găsi liniştea sufletească, este deschis publicului şi un muzeu în care se regăsesc atât exponate specifice mineritului, cât şi obiecte ce ţin de istoria bogată a localităţii, precum şi un restaurant, magazine de suvenire, o bază sportivă (un teren de fotbal, de baschet, de tenis, mese de biliard) şi spaţii de joacă pentru copii.
Mâine, Sfântul Nicolae va fi sărbătorit în chip deosebit la Catedrala arhiepiscopală. Astfel, la zi de mare praznic, Sfânta Liturghie va fi oficiată de Înaltpreasfinţitul Gherasim, împreună cu PS Emilian Lovişteanul.
Activităţi didactice şi pastorale în Episcopia Severinului şi Strehaiei
Episcopia Severinului şi Strehaiei a organizat în această săptămână o serie de activităţi, de folos duhovnicesc pentru cler şi credincioşi, deopotrivă. Astfel, cu binecuvântarea Preasfinţitului Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, profesorii de religie din judeţul Mehedinţi s-au întrunit în cadrul cercurilor pedagogice semestriale. Activităţile se desfăşoară astăzi şi mine la Şcoala Gimnazială nr. 6 din Turnu Severin şi la Liceul Tehnologic „Tudor Vladimirescu“ din Şimian. Temele acestor întâlniri sunt: parteneriatul Şcoală - Biserică, împreună-lucrare întru formarea caracterului religios al elevului şi participarea la Sfânta Liturghie, trăirea în Hristos a adevărurilor de credinţă descoperite la ora de religie. După informarea făcută de prof. Dana Săftoiu, inspector de specialitate în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Mehedinţi, obiectivele din sesiunea de iarnă vizează, printre altele, continuarea acţiunilor de instruire şi formare a profesorilor debutanţi în vederea îmbunătăţirii modului de realizare a planificărilor orientative, proiectării unităţilor de învăţare şi aplicării corecte a Curriculumului Naţional. Nu în ultimul rând, pe agenda discuţiilor figurează pregătirea festivalului de datini şi obiceiuri tradiţionale, „Crăciunul de ieri - Crăciunul de azi“, organizat în colaborare cu Sectorul Învăţământ şi tineret al Episcopiei Severinului şi Strehaiei.
Tot în această perioadă, PS Nicodim va merge la hramul Catedralei episcopale din Gyula, Ungaria. În cinstirea sfântului vor fi organizate o serie de evenimente cultural-religioase. Manifestările vor începe de astă-seară, la Şcoala Generală Românească din Gyula, cu un concert de colinde susţinut de Corul Kinonia al Episcopiei Severinului şi Strehaiei. Pe 6 decembrie, în ziua praznicului Sfântului Ierarh Nicolae, PS Nicodim va săvârşi Sfânta Liturghie, alături de Preasfinţitul Părinte Siluan, Episcopul ortodox român al Ungariei. (Arhid. Ioan Liviu Găman, diac. Ioniţă Apostolache, Cătălin Cernătescu)