În Ajunul Crăciunului, marți, 24 decembrie 2024, a avut loc la Catedrala Patriarhală din Capitală un concert de colinde susținut de Corala „Nicolae Lungu” a Patriarhiei Române și de Grupul psaltic
Bucurii duhovniceşti pentru tinerii din Eşelniţa Mehedinţiului
Parohia Eşelniţa, judeţul Mehedinţi, organizează în această perioadă cea de-a XVIII-a ediţie a şcolii parohiale de vară la care participă numeroşi tineri din localitate.
Ediţia din acest an a şcolii a început pe 25 iulie, când a avut loc tradiţionalul pelerinaj la Mănăstirea „Sfânta Ana“ din Orşova, care şi-a sărbătorit în această zi ocrotitoarea. Chiar dacă soarele a fost necruţător încă de la primele ore ale dimineţii, cei 60 de tineri împreună cu însoţitorii lor s-au încumetat să urce dealul care desparte Eşelniţa de mănăstire pentru a se ruga la Sfânta Liturghie săvârşită cu prilejul Adormirii Sfintei Ana.
Activităţile cu tinerii au continuat în zilele următoare, organizatorii susţinând cursuri de orientare profesională, comunicare, literatură, pictură, teatru şi altele, toate acestea alternând cu vizionări de filme, minicampionate de fotbal, concursuri de creaţie, tombole. Nu au lipsit nici drumeţiile, plimbările cu barca pe Dunăre, plaja, pelerinajele, întâlnirile cu personalităţi laice şi religioase, focuri de tabără.
La şcoala de vară din Eşelniţa participă aproximativ 100 de tineri din Eşelniţa şi din alte regiuni şi are binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei. Tinerii sunt împărţiţi în patru grupe, după criteriul vârstei, cei mici desfăşurând activitatea dimineaţa între orele 10:00 şi 12:00, iar cei mari - după-amiaza, între orele 18:00 şi 20:00. Mentori le sunt educatori, profesori, preoţi, călugări şi studenţi, iar locurile de desfăşurare a activităţilor sunt biserica, muzeul parohial, curtea bisericii şi împrejurimile Eşelniţei.
În fiecare an oferta organizatorilor încearcă să răspundă unor nevoi duhovniceşti care devin tot mai puţine într-o lume secularizată. Este impresionant să vezi în ochii unor tineri curaţi sufleteşte mirarea ca formă de expresie a căutării lui Dumnezeu. De asemenea, este liniştitor când pe străzile Eşelniţei, cu mult înainte de Sfântul Ilie, tinerii întreabă: „Când începe şcoala de vară, părinte?“ Răspunsul vine firesc, dintr-o inimă tot atât de mare cât semnul de întrebare. Ne bucurăm de fiecare dată când Sfânta Biserică este locul unde tinereţea ţine cerul să nu cadă, iar Dumnezeu veghează asemeni „bobului de grâu adormit în pâine“.
Şcoala parohială de vară se va încheia - ca în fiecare an - cu o piesă de teatru realizată şi pusă în scenă de profesoara Clara Tîrcă, la finele verii. De această dată subiectul va fi legat de Constantin Brâncoveanu, cel care ne-a învăţat că „mai bine murim de o mie de ori decât să ne lepădăm de credinţa strămoşească“. (Prof. Petronela Negrescu)