Colegiul Național „Sfântul Sava” din București a găzduit, în după-amiaza zilei de miercuri, 27 noiembrie 2024, ediția întâi a Simpozionului Național „Educația religioasă în contextul globalizării”.
Bunătatea lui Hristos eliberează oamenii
„Evanghelia vindecării celor doi demonizaţi din ţinutul Gadarei ne arată bunătatea lui Hristos care eliberează pe oameni de răutatea demonilor”, a evidenţiat Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, în cuvântul de învăţătură rostit în Duminica a 5-a după Rusalii, la Mănăstirea „Sfânta Maria” -Techirghiol, stavropighie patriarhală.
Întâistătătorul Bisericii noastre a subliniat faptul că Mântuitorul Iisus Hristos S-a dus în ţinutul Gadarei, acolo unde era suferinţă multă, nefiind chemat de cineva, ci din proprie iniţiativă. „Iubirea Sa milostivă este motivul pentru care El a traversat marea şi a ajuns în ţinutul gadarenilor. Demonii, care puseseră stăpânire pe facultăţile sufleteşti ale celor doi oameni, pe mintea lor, pe voinţa lor şi pe simţirile lor, l-au recunoscut pe Iisus ca fiind Fiul lui Dumnezeu. Ei au mărturisit dumnezeirea Lui zicând: «Ce ai cu noi, Iisuse, Fiul lui Dumnezeu?» Deci, ei au văzut un om şi au mărturisit pe Fiul lui Dumnezeu prezent în el, ceea ce înseamnă că ei ştiau mai multe decât oamenii. Şi apoi au continuat întrebându-L: «Ai venit aici mai înainte de vreme ca să ne chinuieşti?» Ce-i chinuia pe ei, pentru că Iisus nici măcar nu i-a certat, nu i-a pedepsit, şi totuşi ei întreabă: «De ce ai venit să ne chinuieşti mai înainte de vreme?» Se vede clar că iubirea smerită şi milostivă faţă de oameni, care se afla în Iisus, îi chinuia prin însăşi prezenţa Sa, pentru că demonii sunt răi şi mândri, iar El este smerit şi are iubire milostivă. Bunătatea Lui milostivă chinuia răutatea din demoni. Sfinţenia Lui îi chinuia, pentru că ei erau plini de necurăţie, de viclenie, de dedublare, de ipocrizie şi înşelăciune”, a spus Preafericirea Sa.
Părintele Patriarh Daniel a explicat credincioşilor prezenţi de ce Mântuitorul Iisus Hristos a permis demonilor să intre în turma de porci, care, aruncându-se în mare, a produs o pagubă considerabilă locuitorilor din ţinutul Gadarei. „Sfântul Ioan Gură de Aur spune că Mântuitorul Iisus Hristos a acceptat cererea demonilor, de a se muta din oameni în porci, pentru a arăta că ei nu au putere desăvârşită asupra oamenilor. Iisus a îngăduit ca demonii să intre în turma de porci ca să arate că puterea lor asupra oamenilor este limitată şi că ei vor fi judecaţi şi trimişi în iad în Ziua de Apoi. Desigur, mai era şi un alt motiv. A îngăduit ca aceşti demoni să intre în turma de porci pentru a mustra printr-o pagubă materială pe locuitorii cetăţii Gadara, care erau prea înrobiţi sufleteşte de câştigul material, încât au neglijat viaţa spirituală, au neglijat pe cele duhovniceşti şi nu mai aveau timp să se ocupe de suferinţa celor care erau chinuiţi. Prin aceasta vedem că Mântuitorul Iisus Hristos arată pedagogia dumnezeiască. Uneori, Dumnezeu permite să trecem prin pagube materiale, ca să ne aducă aminte că ne-am legat prea mult sufleteşte de câştigul material şi am uitat viaţa sufletului, ca legătură vie a omului cu El. Atât de ocupaţi sunt unii oameni cu câştigul material, încât nu mai au timp nici pentru biserică, nici pentru rugăciune, nici pentru a se mai întâlni unii cu alţii pentru o convorbire duhovnicească şi nici măcar nu mai au timp să se întrebe care este rostul vieţii lor pe pământ. Care e rostul vieţii pe pământ? Rostul vieţii pământeşti este să căutăm în ea viaţa cerească netrecătoare, prin ascultarea cuvântului lui Dumnezeu, participarea la sfintele slujbe, împărtăşirea cu Sfintele Taine şi săvârşirea faptelor bune”, a precizat Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.
Omul este chemat la iubire şi viaţă veşnică
La final, Patriarhul României a explicat că valoarea sufletului fiecărei persoane umane este mai mare decât toate bogăţiile de pe pământ, precum şi modul în care oamenii se pot feri de duhurile necurate. „Numai omul este fiinţa pământească creată după chipul lui Dumnezeu Cel veşnic viu şi nesfârşit, şi de aceea este chemat la iubire şi viaţă veşnică. Sufletul omului, fiind creat după chipul lui Dumnezeu Cel veşnic viu, nelimitat şi netrecător, are ca scop principal creşterea în iubire prin credinţă şi fapte bune, în comuniunea cu Dumnezeu, Cel netrecător şi nelimitat (...). Când au duhurile rele putere asupra oamenilor? Atunci când slăbeşte rugăciunea! Când nu ne mai rugăm, sufletul nu se mai cultivă, intră în paragină, se înţeleneşte, nu se înţelepţeşte şi el devine loc liber pentru duhurile rele. De aceea, în Ortodoxie, prima rugăciune dintre rugăciunile începătoare este invocarea Duhului Sfânt, şi anume «Împărate ceresc!». Dacă noi cerem des ca Duhul Sfânt să sălăşluiască în noi şi să ne curăţească de toată întinăciunea, atunci duhurile necurate nu mai au putere asupra noastră, fiindcă întâlnesc pe Duhul Sfânt în sufletul nostru”, a spus Preafericirea Sa.