La Praznicul Nașterii Domnului nostru Iisus Hristos, miercuri, 25 decembrie, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și
Burse de studiu pentru elevi, oferite de Protopopiatul Orăştie
La iniţiativa preoţilor din Protopopiatul Ortodox Român Orăştie, în anul în care se împlinesc 160 de ani de la naşterea marelui transilvănean, se înfiinţează Bursa de studiu „Dr. Ioan Mihu“ pentru elevii de liceu, constând din două burse acordate lunar în cuantum de 200 de lei fiecare. Banii provin, în principal, din donaţiile lunare ale preoţilor din protopopiat.
Una dintre personalităţile care a activat în municipiul Orăştie, avocatul dr. Ioan Mihu (17.10.1854, Vinerea - 02.07.1927, Orăştie), a fost un luptător pentru drepturile românilor din Transilvania, iniţiator şi director al Băncii „Ardeleana“, susţinător al culturii româneşti. Pentru activitatea sa, datorită înfiinţării mai multor societăţi culturale româneşti în Orăştie şi susţinerii financiare a acestora, dr. Ioan Mihu a fost numit de către academicianul Silviu Dragomir, „mecena“ al culturii din Orăştia sfârşitului de secol XIX şi începutul celui următor, conform celor precizate de protopopul de Orăştie, Narcis Terchet.
Dr. Ioan Mihu s-a implicat în înfiinţarea azilelor de copii, fără discriminare etnică şi de confesiune, şi a dorit crearea în Orăştie a unui „modus vivendi“ între români, saşi şi unguri. S-a implicat în structurile de conducere ale Bisericii Ortodoxe din Transilvania, fiind preşedinte al comitetului parohial din Orăştie, membru al Sinodului arhidiecezan al românilor ortodocşi din Transilvania şi Banat şi asesor al Consistoriului bisericesc din Sibiu.
„Din nefericire, în zilele noastre, spaţiul socio-cultural este mai tulbure ca niciodată, tineretul fiind descurajat să urmeze un program educaţional performant şi, astfel, elitele iau drumul străinătăţii din lipsa unui context socio-economic atractiv. Astfel, ajungem să ne sărăcim ţara de cea mai mare comoară - potenţialul uman“, a spus protopopul de Orăştie, Narcis Terchet.
Două burse acordate lunar
La iniţiativa preoţilor din Protopopiatul Ortodox Român Orăştie, în anul în care se împlinesc 160 de ani de la naşterea marelui transilvănean, se înfiinţează Bursa de studiu „Dr. Ioan Mihu“ pentru elevii de liceu, constând din două burse acordate lunar, în cuantum de 200 de lei fiecare.
Banii provin, în principal, din donaţiile lunare ale preoţilor din Protopopiatul Ortodox Român din Orăştie şi sunt distribuiţi după un regulament de către comisia alcătuită din protopopul Narcis Terchet, preşedinte, pr. Gabriel Valeriu Basa, inspector de religie, pr. Florin Oltean, pr. Ionel Scânteie şi diac. Alexandru Oltean, secretar al protopopiatului.
Ca urmare a solicitărilor făcute în şcoli de către profesorii de religie, au fost depuse la Oficiul Protopopesc spre analiză 9 dosare şi a fost acordat următorul punctaj: Alin Nicolae Albu - 5 puncte; Manuela Maria Bota- 10 puncte; Alicia Domnescu - 9 puncte; Răzvan Guţu - 7, 5 puncte; Simona Daniela Maria Jarda - 6, 5 puncte; Daniela Andreea Magdaş - 2, 5 puncte; Izolda Mezei - 12 puncte; Lavinia Maria Pârvu - 6, 5 puncte; Denisa Spanachi - 3, 5 puncte.
Criteriile de acordare a punctajului au fost: numărul membrilor de familie, venitul pe fiecare membru şi punctaj suplimentar în cazul celor care locuiesc fără părinţi din diferite motive.
„Pentru că este o bursă de studiu, criteriul de eligibilitate a fost ca media semestrială să fie peste 9,50. Ca urmare, beneficiarele burselor pe semestrul al doilea din anul şcolar 2013-2014 sunt: Izolda Mezei (clasa a XII-a, Liceul Tehnologic „Nicolaus Olahus“, Orăştie) şi Manuela Maria Bota (clasa a X-a F, Colegiul Naţional „Aurel Vlaicu“, Orăştie), cărora le dorim mult succes în studiu!“, a spus pr. Narcis Terchet.
De asemenea, protopopul de Orăştie a adăugat că pe viitor se doreşte ca această bursă să devină din ce în ce mai consistentă, iar pentru aceasta este aşteptat sprijinul credincioşilor.
„Adresăm tuturor credincioşilor din Protopopiatul Orăştie invitaţia de a contribui, din puţinul lor pentru fondul bursei, pentru ca tinerii noştri care se străduiesc la învăţătură şi care nu au posibilităţi materiale mari să poată să-şi continue în condiţii optime studiile. Investiţia în om, chipul lui Dumnezeu şi încununarea creaţiei, este cea mai fericită investiţie, pentru că ea are valoare veşnică!“, a mai spus părintele Narcis Terchet.