La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Bustul arhimandritului Ioanichie Bălan, dezvelit la Stăniţa
Zi de sărbătoare şi mare solemnitate la biserica cu hramul „Sf. Ilie“ din satul Stăniţa, judeţul Neamţ. Preasfinţitul Ioachim Băcăuanul, Arhiereu-Vicar al Episcopiei Romanului, a oficiat slujba Sfintei Liturghii, urmată de dezvelirea bustului părintelui arhimandrit Ioanichie Bălan. Momentul religios din ziua de 20 iulie a venit să completeze seria evenimentelor organizate la Stăniţa, pentru memoria apreciatului duhovnic şi scriitor bisericesc, întrucît, tot aici, în urmă cu doi ani, biserica din comună a primit numele arhimandritului Ioanichie Bălan. Bustul este o creaţie aparţinând sculptorului Florin Mircea Zaharescu din Roman, membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România.
Iniţiativa acestui gest deosebit, cunoscut fiind faptul că părintele Ioanichie este fiul acestui sat, a aparţinut PS Ioachim Băcăuanul, fiu duhovnicesc al părintelui Ioanichie. Tot de Sfântul Ilie, la Stăniţa a avut loc şi pomenirea eroilor căzuţi în Războiul de Independenţă şi în Primul Război Mondial, urmată de o procesiune de la biserică în centrul satului. (C.G.)