De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Campania de prevenţie şi educaţie pentru sănătate
La Liceul Tehnologic „Doamna Chiajna” din satuI Roşu, comuna Chiajna, judeţul Ilfov, s-a desfăşurat joi, 6 aprilie, cea de-a 18-a ediţie a Campaniei de prevenţie şi educaţie pentru sănătate. Au participat șase voluntari de la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului, dintre care patru medici cu specializările: stomatologie, diabet şi nutriţie, recuperare medicală, psihologie, precum şi un asistent medical care a prezentat elevilor noţiuni despre igiena generală.
În cadrul celei de-a 18-a ediţii a Campaniei de prevenţie şi educaţie pentru sănătate, de aceasta au beneficiat peste 100 de elevi. „Este a treia oară când echipa de voluntari ai Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului este prezentă în localitatea Chiajna. Copiii au primit pachete de igienă orală şi corporală, oferite de un sponsor generos. De la începutul acestei campanii până în prezent avem peste 4.000 de beneficiari, copii preşcolari, şcolari şi liceeni”, ne-a declarat Dănuţ Prună, voluntar la Paraclisul Catedralei Naţionale.
Plini de entuziasm, elevii de liceu au ascultat cu atenţie prezentările pe tema bullyingului, dependenţei şi a jocului „Balena albastră”. „Elevii au plecat cu câteva trucuri de a face faţă agresiunii şi de a controla posibilele dependenţe. Prezentarea s-a încheiat cu încurajarea elevilor de a anunţa organele de Poliţie în cazul în care descoperă jucători de «Balena albastră»”, a spus psihiatrul drd. Raluca Simion. În cadrul întâlnirii, elevilor li s-a arătat importanţa unei alimentaţii echilibrate şi sănătoase. „Cea mai importantă vârstă pentru prevenție este cea a adolescenței, pentru că este perioada în care copiii experimentează. De multe ori, pot experimenta diverse lucruri, care prin obișnuință duc la probleme grave de sănătate. Ceea ce le-am vorbit copiilor astăzi despre alimentație și echilibrul în perioada pascală a continuat cu informații generale despre nutriţie, despre importanța alegerilor sănătoase și frecvența meselor. De asemenea, s-au discutat efectele categoriei de alimente mai puţin sănătoase și modul în care trebuie consumate, în așa fel încât să nu devină dăunătoare”, a precizat dr. Simona Carniciu, medic diabet, nutriţie. Activitatea desfăşurată la Liceul Tehnologic „Doamna Chiajna” a fost aşteptată de elevii liceului, informațiile medicale primite fiind completate de cele psihologice şi de cele de educaţie religioasă. „Prezenţa voluntarilor de la Paraclisul Catedralei Naţionale este bine venită, mai ales în perioada postului, pentru a-i determina pe elevi să fie atenţi la excesele alimentare şi mai ales la anturajul pe care îl frecventează. Campania desfăşurată este extrem de necesară şi utilă tinerilor elevi de liceu, care au nevoie de informații competente în luarea deciziilor.
Mulţumim arhim. Ciprian Grădinaru pentru bunul gând şi deschiderea de a informa tinerii despre sănătatea trupului, a minţii şi a sufletului”, a spus Carmen Cojocariu, profesor învăţământ primar la Liceul Tehnologic „Doamna Chiajna”. De asemenea, elevilor li s-a vorbit şi despre importanţa unui periaj dentar corect. „Educaţia medicală în şcoli este absolut necesară. De exemplu, dinţii sunt structuri care, odată distruse, nu mai au capacitate de regenerare, iar la această vârstă tânără, aparatul dento-maxilar în cele mai multe cazuri este sănătos, sau cu afecţiuni minime. Anomaliile existente pot fi corectate integral, iar dinţii afectaţi necesită intervenţii reduse”, a precizat Georgeta Mihu, medic specialist stomatologie generală.