Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Campanie antitrafic de persoane la Sibiu
La sediul Prefecturii Sibiu a avut loc miercuri, 19 iunie, un seminar de informare despre traficul de persoane umane în vederea exploatării prin muncă. La seminar au participat prefectul judeţului Sibiu, Ovidiu Sitterli, consilierul social de la Arhiepiscopia Sibiului, pr. Nicolae Rusu şi reprezentanta Agenţiei Naţionale Antitrafic, Anca Sava.
Seminarul a făcut parte dintr-o campanie derulată de Agenţia Naţională Antitrafic, prin centrul regional de la Alba Iulia, în comunităţile transilvane pentru a implica şi mai mult instituţiile importante în proiectele şi activităţile de informare, de prevenire şi de combatere a exploatării prin muncă. La seminarul de la Prefectura Sibiu au participat reprezentanţii mai multor instituţii publice din Sibiu, care trebuie să sprijine Agenţia Antitrafic în campaniile din comunităţi.
„Întâlnirea a avut ca scop nu doar discutarea modului în care ne implicăm în prevenirea traficului de fiinţe umane, ci şi elaborarea unor proiecte de asistenţă şi de sprijin a victimelor. A munci este un drept, a exploata munca este o infracţiune“, ne-a spus Anca Sava.
Rolul Bisericii în acţiunile de combatere a traficului de fiinţe umane şi mai ales de ajutoare a victimelor acestor reţele internaţionale a fost subliniat în cadrul întâlnirii de la Sibiu. Centrul eparhial, prin Departamentul Social, se va implica în mod activ în toate acţiunile Agenţiei Antitrafic şi ale altor instituţii. „Am constatat la acest seminar că una dintre cauzele principale ale creşterii numărului de victime este lipsa de informare. Vulnerabilitatea la acest tip de trafic de fiinţe umane creşte şi din cauza lipsei de informare şi de implicare a instituţiilor importante în alertarea po-pulaţiei. Biserica este alături de Prefectura Sibiu şi de Agenţia Naţională de Combatere a Traficului de Fiinţe Umane în derularea acestor proiecte de informare“, ne-a spus pr. Nicolae Rusu.
Cerc de etică la Liceul „Octavian Goga“
În aceeaşi zi, Departamentul Social de la Arhiepiscopia Sibiului a fost prezent, prin reprezentanţii săi, la o nouă întâlnire a Cercului de Etică din cadrul Liceului „Octavian Goga“. Cercul de etică a fost înfiinţat anul trecut, cu sprijinul Arhiepiscopiei Sibiului şi al Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Şaguna“, pentru a discuta cu adolescenţii probleme din viaţa tinerilor şi de a-i ajuta pe aceştia în formarea lor morală. Alături de pr. consilier Nicolae Rusu, la liceul sibian s-a aflat şi inspectorul de Poliţie Lucian Ghidiu, care le-a vorbit elevilor despre efectele dăunătoare ale consumului de droguri şi de alcool. Activitatea a avut rolul de informare, prevenire şi combatere a consumului şi traficului de droguri şi alcool.
„Biserica demonstrează prin astfel de activităţi cu tinerii că se află în mijlocul comunităţii şi că răspunde problemelor ivite în rândul oamenilor“, ne-a spus părintele Rusu. Activitatea Cercului de Etică de la Liceul „Octavian Goga“ a marcat Ziua Internaţională de Luptă împotriva traficului de droguri.