Marți, 14 ianuarie 2025, conform calendarului neîndreptat, credincioșii ortodocși au sărbătorit Tăierea-împrejur după trup a Domnului și pe Sfântul Ierarh Vasile cel Mare. Cu acest prilej, Preasfințitul Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud, a oficiat Sfânta Liturghie la Parohia „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din satul Ciucur Mingir, Protopopiatul Cimișlia, fiind înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.
Campanie pentru Centrul de îngrijiri paliative „Sfântul Nectarie“
Pentru a veni în ajutorul persoanelor afectate de boli oncologice şi al familiilor acestora, Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului, prin Asociaţia "Sfântul Nectarie" din Cluj, a iniţiat în anul 2009 proiectul medico-social de înfiinţare a Centrului de îngrijiri paliative "Sfântul Nectarie" din Cluj-Napoca, proiect bine primit atât de autorităţile administrative şi medicale, cât şi de întreaga comunitate.
În momentul de faţă construcţia centrului este finalizată. Pasul următor îl reprezintă dotarea cu mobilier şi cu aparatură medicală. În acest scop, în perioada aprilie - iulie se va desfăşura o campanie de informare şi strângere de fonduri care debutează joi, 26 aprilie, cu spectacolul caritabil de muzică populară "Baladă pentru trecători", pe scena Casei Universitarilor (Auditorium Maximum) din Cluj-Napoca, începând cu ora 18:00. În cadrul spectacolului evoluează artişti cunoscuţi publicului nostru. Invitaţiile se găsesc în bisericile ortodoxe din Cluj-Napoca şi la Magazinul de obiecte bisericeşti din Piaţa Avram Iancu. Piatra de temelie la Centrul de îngrijiri paliative "Sfântul Nectarie" din Cluj-Napoca a fost pusă pe data de 25 septembrie 2009, cu o investiţie de peste 4.000.000 lei, bani proveniţi din donaţii, sponsorizări, dar şi din partea autorităţilor locale şi centrale. După primirea acreditărilor medicale, centrul va putea oferi servicii primilor bolnavi. Centrul "Sfântul Nectarie" reprezintă un proiect unic în această parte a Transilvaniei şi va oferi sprijin medical şi sufletesc bolnavilor oncologici, aflaţi în fazele terminale ale bolii, dar şi familiilor acestora. Serviciile gratuite vor fi asigurate de o echipă interdisciplinară, formată din medici specialişti, asistente medicale, farmacişti, asistenţi sociali şi preoţi, infirmiere şi voluntari şi vor oferi bolnavilor şansa de a-şi trăi cu demnitate suferinţa.