La opt ani de la trecerea la Domnul a vrednicului de pomenire Arhiepiscop Justinian Chira, cel care a păstorit Eparhia Maramureșului și Sătmarului mai bine de un sfert de secol (1990‑2016), miercuri, 30 octombrie,
„Cananeanca, chipul femeii care strigă cu nădejde la Dumnezeu“
Biserica "Sfântul Mare Mucenic Mina" din Piatra Neamţ a fost neîncăpătoare ieri. Numeroşi credincioşi au participat la Sfânta Liturghie săvârşită de Înalt Preasfinţitul Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei.
De dimineaţă, soborul de preoţi, enoriaşii şi numeroşi alţi pietreni l-au întâmpinat pe Arhipăstorul Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei. În timpul Sfintei Liturghii numeroşi credincioşi s-au împărtăşit cu Trupul şi Sângele Mântuitorului Iisus Hristos. După citirea Sfintei Evanghelii, IPS Părinte Mitropolit Teofan a rostit un cuvânt de învăţătură în care a vorbit despre semnificaţiile textelor din Sfânta Scriptură, citite în timpul slujbei. "Femeia cananeancă descrisă de Evanghelia citită astăzi (n.r. ieri) avea o fiică bolnavă şi dorea să fie tămăduită de Domnul Hristos. Ea este chipul femeii care suferă pentru copiii ei şi care strigă cu nădejde la Dumnezeu", a explicat IPS Teofan.
Pornind de la versetul 16, cap. 6, din textul Epistolei a doua către Corinteni, "Căci noi suntem templu al Dumnezeului celui viu, precum Dumnezeu a zis că: "Voi locui în ei şi voi umbla şi voi fi Dumnezeul lor şi ei vor fi poporul Meu"", Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei a arătat faptul că oamenii sunt chemaţi să fie părtaşi împărăţiei cerurilor. "Acesta este cuvântul care încearcă să răzbată veacurile şi încearcă să se înrădăcineze în inima omului. Lupta noastră împotriva păcatului trebuie să fie permanentă. Să-L rugăm pe Dumnezeu, precum femeia cananeancă de astăzi, (n.r. ieri) "Doamne, ajută-ne!". Dăruieşte-ne, Doamne, o picătură din harul Tău, o fărâmitură din pâinea cea spre fiinţă ca şi viaţa noastră să se lumineze, ca şi viaţa celor dragi să fie cuprinsă de desăvârşirea sfinţeniei. Prin pocăinţă, prin rugăciune, nădăjduim că harul lui Dumnezeu coboară şi peste noi", a spus în încheiere Părintele Mitropolit Teofan.
"Noi încercăm să ridicăm biserica atât în sufletul credincioşilor, cât şi pe pământ"
Părintele Dumitru Ailincăi, protoiereul Protopopiatului Piatra Neamţ, şi-a exprimat dorinţa ca perseverenţa în rugăciune, smerenia şi credincioşia profundă a femeii cananeence, arătate de Înalt Preasfinţitul Părinte Mitropolit Teofan în predică, "să rânduiască Bunul Dumnezeu ca acestea să devină şi pentru noi repere ale vieţii, spre înduhovnicire, spre sfinţire, spre a fi părtaşi, cum spune Sfântul Apostol Petru, ai dumnezeieştii firi". "Prin grijă Păstorului nostru primim şi noi cuvânt de folos, înţelepciune, lumină şi tărie în lupta cu duhurile întunericului", a precizat pr. protopop Dumitru Ailincăi. Părintele paroh Gheorghe Puşcălău şi-a îndreptat gândul de recunoştinţă faţă de Înalt Preasfinţitul Părinte Teofan, pentru că a slujit Sfânta Liturghie în parohia ocrotită de Sfântul Mina, amintind câteva aspecte referitoare la construcţia bisericii. "Prezenţa Înalt Preasfinţiei Voastre este o binecuvântare din partea lui Dumnezeu şi o recunoaştere a faptului că vă rugaţi pentru preoţii şi pentru credincioşii pe care îi păstoriţi. Vă mulţumim pentru binecuvântarea pe care ne-aţi oferit-o şi vă promitem că vom stărui în ascultarea şi împlinirea cuvântului Înalt Preasfinţiei Voastre. Noi încercăm să ridicăm biserica atât în sufletul credincioşilor, cât şi pe pământ. Parohia aceasta are 15 ani de existenţă şi avem ca obiectiv ridicarea bisericii", a amintit pr. paroh Gheorghe Puşcălău.