Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
„Când ne însemnăm cu semnul Sfintei Cruci, Îl facem prezent pe Hristos”
Marți, 27 septembrie 2022, ziua când creştinii ortodocşi după calendarul neîndreptat au prăznuit sărbătoarea Înălţării Sfintei Cruci, Preasfințitul Părinte Antonie, Episcop de Bălţi, a oficiat Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie la Mănăstirea „Naşterea Maicii Domnului” şi „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din satul Chirilovca, raionul Floreşti, unde locţiitoare de stareţă este sora Maria Popa.
Potrivit Biroului de presă al Episcopiei de Bălți, în cuvântul de învățătură rostit, ierarhul s-a referit la cinstirea Sfintei Cruci în Ortodoxie şi la locul ei în viaţa creştinului. Preasfinția Sa, între altele, a spus: „Crucea este sfântă pentru că a fost sfințită cu Sfânt Sângele Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Pentru noi, creștinii ortodocși, Crucea este Altarul de jertfă pe care S-a jertfit Dumnezeu, din dragoste pentru omenire, pentru a o salva. Sfânta Cruce poartă în ea puterea lui Hristos, pentru că Hristos nu este despărțit de Crucea Sa. Când ne însemnăm cu semnul Sfintei Cruci, Îl facem prezent pe Hristos, de aceea Crucea este armă împotriva celui rău. Crucea ne apără și ne dă putere. Crucea este semnul credinţei drepte. Cinstirea Sfintei Cruci înseamnă mărturisirea credinţei adevărate”.
În cadrul Sfintei Liturghii, au fost înălţate rugăciuni către Bunul Dumnezeu pentru încetarea războiului din Ucraina și au fost îndemnați cei prezenți să înmulţească rugăciunea pentru pace în lume.