Primul Episcop ortodox român al Irlandei și Islandei, Preasfințitul Părinte Nectarie, a fost întronizat sâmbătă, 11 ianuarie 2025. Ceremonia a avut loc în biserica Parohiei „Sfântul Columba”-Dublin
Canonul cel Mare la Sibiu
La Catedrala mitropolitană din Sibiu a fost oficiată în prima seară din Postul Mare slujba Pavecerniţei Mari, în cadrul căreia s-a citit prima parte din Canonul Sfântului Andrei Criteanul. Slujba religioasă a fost oficiată de Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului.
Postul Mare a început la Sibiu prin toate rânduielile liturgice prevăzute pentru primele zile din această perioadă duhovnicească unică în timpul anului. Credincioşii au posibilitatea să participe la slujbele religioase oficiate zilnic la Catedrala mitropolitană, într-o atmosferă de smerenie, evlavie şi înălţare spirituală. În prima seară, la slujba Pavecerniţei şi a Canonului cel Mare, alături de IPS Mitropolit Laurenţiu s-a aflat un soborul de preoţi şi diaconi, format din slujitorii Catedralei mitropolitane şi cadre didactice de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Sibiu.
La slujba religioasă au participat numeroşi credincioşi, precum şi grupuri de studenţi de la facultatea amintită. Un cor format din studenţii teologi a dat răspunsurile liturgice şi a interpretat melodios cântările specifice acestei slujbe din Postul Mare.
Citirea Canonului cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul va continua şi în următoarele seri, până joi inclusiv. Cele peste 250 de imnuri ale Canonului vor fi citite integral în cele patru seri de rugăciune prin care ne este deschis parcursul duhovnicesc din Postul Mare.
„O creaţie imnografică unică“
Canonul cel Mare, compus de Sfântul Andrei Criteanul, adună imnuri cu o încărcătură teologică aparte, prin care oamenii sunt chemaţi la pocăinţă, la smerenie şi la fapte bune în timpul postului.
„Canonul Sfântului Andrei Criteanul este o alcătuire liturgică de o frumuseţe aparte, o creaţie imnografică unică. Canonul este compus din toate cele nouă cântări, fiind singurul canon al slujbelor religioase care conţine şi cântarea a doua, sau peasna a doua. Fiecare peasnă este inspirată dintr-una din cântările Vechiului sau Noului Testament. Peasna a doua este inspirată din Cântarea lui Moise şi este o cântare de pocăinţă. Din acest motiv ea lipseşte din celelalte canoane de la slujbele oficiate în alte perioade ale anului bisericesc. Canonul Sfântului Andrei Criteanul are peste 250 de tropare şi se citeşte în prima săptămână a Postului Mare, în cadrul Pavecerniţei, timp de patru zile. Încununează această slujbă de seară prin chemarea la pocăinţă. Smerenia la care ne cheamă Biserica în Postul Mare, alături de căinţa pentru păcatele săvârşite sunt puse în relaţie cu diferite evenimente din istoria biblică sau cu diferite momente de binecuvântare cerească. Există un dialog extraordinar între noi şi Dumnezeu, pentru că Îl chemăm în rugăciune cu stihul repetat după fiecare tropar: «Miluieşte-mă, Dumnezeule, miluieşte-mă!». În săptămâna a cincea din Postul Mare, Canonul se va citi în întregime în miercurea din acea săptămână, când cele patru părţi citite acum, în cele patru seri din prima săptămână, vor fi grupate într-o singură alcătuire“, ne-a spus IPS Mitropolit Laurenţiu.
Slujbe în eparhia Vadului, Feleacului şi Clujului
În prima zi din Postul Sfintelor Paşti, Înaltpreasfinţitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului, a oficiat slujba Pavecerniţei Mari şi Canonul Sfântului Andrei Criteanul la Biserica „Sfântul Vasile cel Mare“ din municipiul Cluj-Napoca, iar Preasfinţitul Vasile Someşanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului, a săvârşit în Catedrala mitropolitană slujba Pavecerniţei Mari şi Canonul Sfântului Andrei Criteanul, la finalul căreia a adresat un cuvânt duhovnicesc.
Ieri, 4 martie, IPS Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei a oficiat slujba Pavecerniţei Mari şi Canonul Sfântului Andrei Criteanul în Parohia „Înălţarea Domnului“ din Cluj-Napoca, iar PS Episcop Vasile Someşanul a slujit în Parohia „Pogorârea Sfântului Duh“ din cartierul clujean Zorilor.
Astăzi, 5 Martie, IPS Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei va săvârşi, de la ora 17:00, Liturghia Darurilor mai Înainte Sfinţite în Parohia „Sfântul Nicolae“ din localitatea Sânnicoară, judeţul Cluj, iar PS Episcop Vasile Someşanul, va oficia, de la ora 17:00, Liturghia Darurilor mai Înainte Sfinţite şi Canonul Sfântului Andrei Criteanul la Mănăstirea „Adormirea Maicii Domnului“ de la Floreşti.