De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Capacitate preoţească în Arhiepiscopia Bucureştilor
Arhiepiscopia Bucureștilor organizează în luna martie o nouă sesiune a examenului de capacitate preoțească. Înscrierea candidaţilor se va face la Centrul eparhial, până la data de 3 martie 2017, iar examenul va avea loc la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din Bucureşti.
Examenul de capacitate preoţească are două probe (scris şi oral), fiind precedat de testul psihologic, care se va susţine la Seminarul Teologic Ortodox „Nifon Mitropolitul” din Bucureşti, în săptămâna premergătoare desfășurării examenului propriu-zis. Proba scrisă se va desfăşura în data de 15 martie, de la ora 9:00, iar proba orală va începe în aceeaşi zi, după afişarea rezultatelor de la proba scrisă, și va continua în dimineața zilei de joi, 16 martie.
Dosarul candidaţilor trebuie să cuprindă următoarele acte: cerere către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române; copii după actele de studii: diploma de licenţiat în teologie, master, doctorat şi foile matricole; curriculum vitae; copie B.I./C.I.; chitanţa din care să reiasă că a fost achitată taxa de înscriere la examen; document care să ateste înalta binecuvântare a Arhiepiscopiei Bucureștilor pentru efectuarea studiilor de licență la facultăți din alte eparhii (unde este cazul).
Tematica: „Îndrumătorul Administrativ Bisericesc - ghidul practic pentru examenul de capacitate preoţească”, Ediţia a II-a, apărut la Editura „Cuvântul Vieţii” a Mitropoliei Munteniei şi Dobrogei, Bucureşti, 2010 și lucrarea „Preotul - misionar în areopagul mediatic. Mijloace moderne de comunicare în pastorația ortodoxă”, scrisă de Gheorghe Cristian Popa, apărută la Editura „Cuvântul Vieții” a Mitropoliei Munteniei și Dobrogei, București, 2013. Media de promovare a examenului de capacitate preoțească este minimum 7,00 (șapte), cu nici o notare parțială - la proba scrisă sau proba orală - sub 6,00 (șase). Examenul de capacitate preoțească are valabilitate de 1 an (pentru cei care vor obține media între 7,00 și 8,99) și 2 ani (pentru cei care vor obține cel puțin media 9,00).