Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Capacitate preoţească în Arhiepiscopia Bucureştilor
La Facultatea de Teologie Ortodoxă din Bucureşti a avut loc, ieri dimineaţă, proba scrisă a examenului de capacitate preoţească pentru teologii şi monahii din Arhiepiscopia Bucureştilor care candidează la titularizarea pe unul din posturile clericale vacante din cadrul eparhiei.
În Amfiteatrul "Dumitru Stăniloae", 59 de tineri, licenţiaţi în teologie, şi 5 monahi au susţinut proba scrisă a examenului de capacitate preoţească. "Examenul este alcătuit din două probe, una scrisă şi alta orală, prin care se urmăreşte verificarea cunoştinţelor teoretice şi practice ale candidaţilor mireni în vederea titularizării pe unele din posturile vacante clericale din Arhiepiscopia Bucureştilor. Monahii care obţin rezultate bune la acest examen, la propunerea Consiliului duhovnicesc, urmează să fie hirotoniţi întru ierodiaconi sau ieromonahi în mănăstirile din care fac parte. În dimineaţa zilei de ieri, la ora 8:30, comisia de examen s-a întrunit sub preşedinţia Preasfinţitului Varsanufie Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, în calitate de delegat al Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, şi a alcătuit subiectele de examen. S-au alcătuit şase variante de subiecte, iar un tânăr teolog şi un monah au extras varianta de subiecte specifică teologilor şi monahilor", ne-a declarat părintele arhim. Veniamin Goreanu, vicar-administrativ al Arhiepiscopiei Bucureştilor. Candidaţii la examen au susţinut luni şi un test psihologic. Subiecte diferite pentru monahi şi teologi Anul acesta au existat subiecte diferite pentru teologi şi pentru monahi, pentru că s-a dorit să se facă o evaluare a cunoştinţelor specifice lucrării şi misiunii fiecărei categorii. Examenul a durat 3 ore, iar după afişarea rezultatelor va fi programată proba orală. "Ţinând cont de specificul activităţii pe care urmează să o desfăşoare şi unii, şi ceilalţi, tinerii teologi au avut subiecte care privesc în special activitatea lor în parohie, iar monahii, subiecte care vizează viaţa monahală şi participarea lor la diferite slujbe, sfinte taine şi ierurgii. Sperăm ca ei să fie cât mai bine pregătiţi să obţină rezultate cât mai bune, pentru că avem nevoie de preoţi bine pregătiţi şi de monahi cu vocaţie, care să-şi cunoască foarte bine slujirea pe care Biserica le-o încredinţează în mănăstiri, şi nu numai pentru că unii dintre ei vor ajunge stareţi şi exarhi, adică vor avea şi funcţii administrative", a spus părintele arhim. Veniamin Goreanu.