În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Cartea pictorului Horea Paştina, lansată la Alba Iulia
La Editura Reîntregirea, a Arhiepiscopiei Ortodoxe Române de Alba Iulia, a apărut, de curând, lucrarea pictorului Horea Paştina "Ascult şi privesc", carte ce va fi lansată mâine, de la ora 17:00, la Galeriile Trinity din Alba Iulia. Cartea "Ascult şi privesc. Atelierul ca experienţă didactică. Rostul şcolii; privire în atelierul meu şi atelierul şcolii; elev şi profesor" este un "auz al privirii", după cum însuşi mărturiseşte autorul printre rândurile cărţii.
Lucrarea va fi lansată în prezenţa Înalt Preasfinţitului Andrei, Arhiepiscopul Alba Iuliei, şi este teza de doctorat pe care autorul a susţinut-o. Autorul va fi însoţit de Costion Nicolescu, teolog şi eseist, Oliv Mircea, critic de artă şi curator şi Mihai Sârbulescu, pictor şi profesor. Horia Paştina s-a născut în septembrie 1946 la Alba Iulia. Este absolvent al Institutului de Arte Plastice "Nicolae Grigorescu" 1973, Secţia Pictură, clasa profesorului Alexandru Ciucurencu. În 1977 devine membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România, Secţia Pictură. Este cofondator al Grupului Prolog (1985) cu Paul Gherasim, Constantin Flondor, Cristian Paraschiv şi Mihai Sârbulescu. Din 1990 predă la Academia de Arte din Bucureşti, în prezent este conferenţiar doctor la Catedra de pictură. În 2007 primeşte Premiul "Ion Andreescu" al Academiei Române, conform Radio Reîntregirea. (pr. S.V.)