La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Casa „Creangă“ de la Golia, redeschisă
La împlinirea a 174 de ani de la naşterea lui Ion Creangă, Asociaţia "Centrul de Promovare Turistică" Iaşi, cu sprijinul Consiliului Judeţean Iaşi, a Primăriei Iaşi, a Direcţiei Judeţene pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Naţional - Iaşi, şi al Muzeului Etnografic al Moldovei din Iaşi, a deschis Casa Creangă din incinta Mănăstirii Golia.
Casa "Creangă" din incinta Mănăstirii Golia din Iaşi a fost inaugurată ieri de Înalt Preasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Iaşi, Constantin Simirad, şi Romeo Olteanu, viceprimarul municipiului Iaşi. La manifestarea moderată de pr. Constantin Sturzu, consilier în cadrul Sectorului cultural şi comunicaţii media al Arhiepiscopiei Iaşilor, au participat personalităţi culturale şi elevi ai Şcolii Generale "Ion Creangă" din Iaşi. Părintele Constantin Sturzu a remarcat faptul că inaugurarea noului muzeu al lui Ion Creangă va întregi lista obiectivelor dedicate memoriei ilustrului povestitor, amintind că în anul 1993, prin grija Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, pe vremea arhipăstoririi ca mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, Ion Creangă a fost reabilitat, fiind pomenit ca "diaconul Ion". Înalt Preasfinţitul Părinte Teofan a amintit faptul că, după Sfânta Liturghie săvârşită de dimineaţă în biserica Mănăstirii Golia, a fost oficiată şi slujba Parastasului pentru diaconul Ion Creangă. Implicare multiplă din partea autorităţilor Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei a continuat alocuţiunea, remarcând faptul că în povestirile lui Ion Creangă se simte duhul creştin. "Trecerea prin Biserică a lui Ion Creangă a avut o influenţă decisivă asupra formării sale ulterioare. Cei care vor veni să viziteze acest muzeu se vor bucura de splendoarea Mănăstirii Golia şi vor afla în acest loc inaugurat astăzi cum trăiau românii altădată. Dumnezeu să-l odihnească în pace pe diaconul Ion Creangă şi să ne dea şi nouă putere să ne inspirăm din umorul şi capacitatea lui de a crea inimă bună", a afirmat IPS Părinte Mitropolit Teofan. Preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Constantin Simirad, a amintit faptul că noul muzeu din incinta Mănăstirii Golia aparţine literaturii române, evocând apoi personalitatea diaconului Ion Creangă, "care a excelat prin limba pe care ne-a dăruit-o". Arhimandritul Vitalie Danciu, stareţul Mănăstirii Golia, a mulţumit tuturor celor care au sprijinit realizarea proiectului de restaurare şi reconsolidare a Mănăstirii Golia şi celor care s-au implicat în amenajarea Casei "Creangă". Ion Creangă a locuit în casa din incinta Mănăstirii Golia între anii 1866 şi 1871, timp în care a slujit în Biserica Golia. Scopul evenimentului de ieri a fost acela de a face cunoscută Casa "Creangă", monument de o mare valoare istorică şi culturală, acest proiect încadrându-se în strategia Asociaţiei "Centrul de Promovare Turistică" Iaşi de promovare a Ansamblului Monument Istoric Mănăstirea Golia.