În contextul anului 2024 declarat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române drept An omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor și An comemorativ al tuturor Sfinților tămăduitori fără de arginți, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, în semn de recunoaștere a activității depuse în slujirea aproapelui, a acordat distincții doamnei Adriana Căruntu, directorul Centrului de îngrijiri paliative „Sfântul Nectarie”, și monahiei Serafima Buhăescu de la Mănăstire Christiana, medic în cadrul aceluiași centru.
„Casa Creangă“ de la Golia, un loc drag copiilor
"Casa Creangă", din incinta Mănăstirii Golia din Iaşi, s-a umplut luni de copii, şcolari şi preşcolari, veniţi să se convingă cu ochii lor de faptul că marele povestitor chiar a locuit în căsuţa cu aer ţărănesc din incinta mănăstirii, pe vremea când era diacon la Iaşi, şi să afle câte ceva despre viaţa şi opera lui. Şi pentru că poveştile şi copiii fac casă foarte bună, cei mici au arătat că n-au bătut atâta drum doar ca să vadă şi să asculte, ci s-au împărţit pe dată în actori şi spectatori, unii jucând, iar alţii râzând şi aplaudând poznele şi giumbuşlucurile din poveştile "La cireşe" sau "Calul Bălan".
Prichindeii de la grădiniţele "Ion Creangă" şi "Sf. Sava" şi colegii lor mai mari, de la Şcoala "Bogdan Petriceicu Hasdeu", au făcut ochii mari, s-au mirat şi s-au amuzat când au văzut cuptorul, laviţa, covoarele, lada cu zestre şi ferestruicile cât palma, din odaia în care a locuit, în urmă cu mai bine de 150 de ani, Ion Creangă. Decorul cald, autentic ţărănesc, i-a purtat rapid în minunata lume a copilăriei, atât de frumos descrisă de marele povestitor. Şi pentru că poveştile şi copiii fac casă foarte bună, cei mici au arătat că n-au bătut atâta drum doar să vadă şi să asculte, ci s-au împărţit pe dată în actori şi spectatori, unii jucând, iar alţii râzând şi aplaudând poznele şi giumbuşlucurile din poveştile "La cireşe" sau "Calul Bălan". Iar dacă marele povestitor i-a putut vedea cum se străduiau să-i imite personajele, cu siguranţă i s-a umplut inima de bucurie. "Ne bucurăm că putem veni, împreună cu copiii, în acest loc plin de farmec de la Mănăstirea Golia, în care a locuit povestitorul atât de drag lor. Copiii sunt încântaţi să intre în pielea personajelor pe care le cunosc din poveştile citite acasă sau la şcoală şi, chiar dacă sunt atâtea tentaţii în jurul lor, puţine lucruri le mai pot face imaginaţia să zburde atât de frumos, cum reuşeşte o poveste scrisă de Ion Creangă", spune învăţătoarea Ecaterina Doroftei, cea care a reuşit să închege o trupă de veritabili actori la Şcoala "Bogdan Petriceicu Hasdeu". Muzeul memorial "Ion Creangă", aflat în curtea Mănăstirii Golia, în casa în care marele povestitor a locuit între anii 1866-1871, cât timp a slujit ca diacon la biserica mănăstirii, a intrat în circuitul turistic al Iaşului pe 1 martie anul curent, cu ocazia împlinirii a 174 de ani de la naşterea marelui povestitor. Casa memorială a fost reabilitată şi reamenajată prin intermediul unui parteneriat între Asociaţia "Centrul de Promovare Turistică" Iaşi, Consiliul Judeţean şi Primăria Iaşi, Direcţia Judeţeană pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Naţional şi Muzeul Etnografic al Moldovei din Iaşi. Obiectele care împodobesc odaia în care a locuit Ion Creangă timp de cinci ani, cât a fost diacon la Mănăstirea Golia, provin din zona Neamţului. "Noi am creat un interior ţărănesc din zona Neamţ, aducând în special obiecte din satul Pipirig, cele mai multe aparţinând colecţiei "Patriarh Nicodim Munteanu" a parohiei "Sfântul Nicolae" din Pipirig", explica muzeograful Eva Giosanu, cea care s-a ocupat de proiectarea interiorului. Programul de vizitare a Casei Creangă şi a Turnului Goliei este de luni până vineri, între orele 11:00-17:00, iar sâmbăta, între orele 10:00-14:00. Pentru adulţi, preţul unui bilet este de patru lei, pentru elevi de trei lei, iar pentru grupuri de elevi de minimum zece persoane preţul este doi lei.