La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Case de schimb valutar, amendate pentru practici incorecte
▲ Potrivit inspectorului-şef adjunct al OPC Bistriţa-Năsăud, Lorica Şut, cele două case de schimb valutar afişau în josul unui panou, într-un loc foarte puţin vizibil, comisionul de 16% perceput la cumpărarea valutei ▲ Angajaţii caselor de schimb valutar evitau să îi informeze verbal pe clienţi despre modul în care se desfăşoară tranzacţia, motiv pentru care mulţi constatau că au primit sume mult mai mici în valută, decât calculaseră iniţial ▲
Două case de schimb valutar din zona centrală a municipiului Bistriţa, ce aparţin de societatea SaraLex, din Bucureşti, au fost amendate de Oficiul pentru Protecţia Consumatorului (OPC) cu 30 de mii de lei, deoarece percepeau un comision de 16% la cumpărarea valutei, despre care nu informau verbal clienţii. Aceasta nu este prima amendă aplicată societăţii bucureştene, care a mai primit, recent, încă o sancţiune în valoare de 3 mii de lei de la OPC, pe care a achitat-o integral. Conducerea OPC spune că se primesc, zilnic, câte trei-patru reclamaţii de la bistriţeni, legate de acest comision perceput la vânzarea valutei, despre care nu erau informaţi. Clienţii erau puşi să semneze şi un formular-capcană Potrivit inspectorului-şef adjunct al OPC Bistriţa-Năsăud, Lorica Şut, cele două case de schimb valutar afişează în josul unui panou acest comision, dar omit să îi informeze verbal pe clienţi despre modul în care se desfăşoară tranzacţia, motiv pentru care mulţi constată că au primit sume mult mai mici în valută, decât calculaseră iniţial. Mai mult, clienţii sunt puşi să semneze şi un formular, pe care foarte puţini au vreme să îl citească şi prin care se arată de acord cu perceperea comisionului de 16%, care se aplică doar la cumpărarea de valută. Şeful OPC Bistriţa-Năsăud avertizează că, în cazul în care societatea nu va renunţa la aceste practici comerciale incorecte în termen de 15 zile, se va aplica măsura complementară de suspendare a activităţii. Legea permite însă societăţii să conteste în instanţă amenda de 30 de mii de lei, aplicată de OPC, fapt care ar face ca măsura suspendării activităţii să poată fi soluţionată abia după pronunţarea instanţei.