În contextul anului 2024 declarat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române drept An omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor și An comemorativ al tuturor Sfinților tămăduitori fără de arginți, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, în semn de recunoaștere a activității depuse în slujirea aproapelui, a acordat distincții doamnei Adriana Căruntu, directorul Centrului de îngrijiri paliative „Sfântul Nectarie”, și monahiei Serafima Buhăescu de la Mănăstire Christiana, medic în cadrul aceluiași centru.
Cât cheltuie românii de Paşti
Cei mai mulţi români vor aloca pentru sărbătorile pascale un buget pe familie cuprins între 100 şi 500 de lei, în scădere faţă de 2010. O treime din participanţii la studiul IRES afirmă că banii de care dispun pentru această sărbătoare nu vor fi suficienţi şi vor fi nevoiţi să renunţe la multe produse, iar pentru 14% situaţia este şi mai gravă, aceştia afirmând că bugetul nu le va ajunge nici pentru strictul necesar.
Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES) a realizat, în această lună, a doua ediţie a studiului cu privire la obiceiurile, percepţiile şi comportamentele românilor cu prilejul sărbătorilor pascale. Potrivit studiului, 44% dintre respondenţi vor aloca pentru sărbătorile pascale din acest an un buget pe familie cuprins între 100 şi 500 de lei, în timp ce 20% vor avea la dispoziţie între 501 şi 1.000 de lei, iar 8% între 1.001 şi 1.500 de lei. Datele culese mai arată că 18% dintre persoanele chestionate au la dispoziţie un buget mai mic de 100 de lei pentru cumpărături. "Faţă de anul trecut, se constată că procentul celor care vor dispune de un buget mai mic de 100 de lei pentru sărbătorile pascale a crescut semnificativ, de la 11, la 18%", se arată în studiu. De asemenea, o treime dintre participanţii la studiu IRES afirmă că banii de care dispun pentru această sărbătoare nu vor fi suficienţi şi vor fi nevoiţi să renunţe la multe produse, iar pentru 14% situaţia este şi mai gravă, aceştia afirmând că bugetul nu le va ajunge nici pentru strictul necesar. Locuitorii din mediul rural (16,8%) şi cei din Moldova (15,2%) se declară cei mai afectaţi de lipsa unui buget pentru a-şi asigura un minim necesar pentru această sărbătoare. Carnea de miel, prea scumpă pentru jumătate din cei chestionaţi În ceea ce priveşte cumpărarea cărnii de miel, 44% dintre intervievaţi spun că vor cumpăra în acest an (cu 4% în creştere faţă de 2010), în timp ce 41% susţin contrariul. De asemenea, o treime dintre respondenţi cumpără ouă pentru Paşti, în timp ce mai mult de jumătate (55%) le procură din propria gospodărie sau de la rude ori prieteni. În acelaşi timp, pentru sărbătorile pascale din acest an, 63% dintre respondenţi vor prepara în casă prăjiturile, 21% le vor cumpăra, iar 10% vor cumpăra, dar vor prepara şi în casă. În ceea ce priveşte cadourile, jumătate dintre cei chestionaţi spun că nu vor face, în acest an, cadouri de Paşti celor dragi, iar 47% spun că vor da cadouri, dar mai modeste decât în ceilalţi ani.