La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
„Catapeteasma unei biserici este icoana Împărăţiei cerurilor”
Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a sfinţit sâmbătă, 25 ianuarie 2020, catapeteasma bisericii cu hramurile „Adormirea Maicii Domnului” şi „Sfântul Grigorie Teologul” a Parohiei Militari I, Protopopiatul Sector 6 Capitală. Slujba sfinţirii a fost precedată de Sfânta Liturghie, săvârşită în zi de hram de un sobor de slujitori din care au făcut parte: părintele prof. dr. Ştefan Buchiu, vicar-eparhial onorific al Arhiepiscopiei Bucureștilor, și parohul bisericii, părintele conf. dr. Nicuşor Beldiman, consilier patriarhal la Sectorul teologic-educaţional, părintele Dumitru Ştefănescu, consilier eparhial la Sectorul administrativ-bisericesc al Arhiepiscopiei Bucureștilor, părintele Costel Burlacu, protoiereu al Protopopiatului Sector 6 Capitală.
În cuvântul de învăţătură rostit la finalul slujbei de sfinţire, Întâistătătorul Bisericii noastre a precizat că iconostasul mare sau catapeteasma dintr-o biserică ortodoxă este o Evanghelie pictată. „Ceea ce se spune în Sfânta Evanghelie pentru urechi se spune în icoane pentru vedere. De aceea, Ortodoxia de la început a înţeles că Dumnezeu Cuvântul Cel veşnic, Fiul lui Dumnezeu, Care S-a făcut Om din iubire pentru oameni şi pentru mântuirea lor, a luat chip de om şi, luând chip de om, noi putem vedea pe Dumnezeu prin chipul Său omenesc, prin faţa lui Iisus Hristos. Deci, Mântuitorul Iisus Hristos fiind Cuvântul şi Icoana lui Dumnezeu, după cum ne spune Noul Testament, El este cinstit prin cuvântul Evangheliei care se rosteşte, prin cuvântul de răspuns al Bisericii, adică prin cântare sau imnografie, şi prin cuvântul vizual al sfintelor icoane”, a reliefat Preafericirea Sa.
În continuare, Patriarhul României a subliniat că forma vizuală concentrată a Împărăţiei cerurilor este redată prin iconostas sau catapeteasmă. „Când noi ne uităm la iconostas, vedem Împărăţia lui Dumnezeu venind spre noi, ca noi să înaintăm spre Împărăţia cerurilor. Catapeteasma sau iconostasul nu este un zid care desparte altarul de naos, ci este un ecran, este o icoană mare formată din mai multe icoane mai mici, ca nişte ferestre prin care noi privim încă din lumea aceasta în Împărăţia cerurilor. Uşile din mijlocul catapetesmei se numesc uşile împărăteşti prin care intră şi iese Hristos Împăratul Cel veşnic. Deci, toată Evanghelia este concentrată în simbol în formă vizuală, ca ceea ce auzim cu urechile să vedem şi cu ochii. De aceea, pe când se forma Canonul sau Colecţia Noului Testament până la anul 250, tot atunci au apărut şi primele icoane, primele chipuri de sfinţi pictate în catacombele de la Roma. Paralel cu adunarea cărţilor Noului Testament într-un întreg recunoscut de Biserică au apărut şi primele icoane, fiindcă omul doreşte nu numai să audă, ci să şi vadă”, a arătat Preafericirea Sa. La final, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a precizat că iconostasul nu este doar o podoabă, ci este o chemare permanentă la sfinţenie. „Toată viaţa liturgică a Bisericii este o permanentă înaintare, o procesiune către Împărăţia lui Dumnezeu (...). În mod deosebit, catapeteasma este icoana Împărăţiei cerurilor, catapeteasma uneşte lumea văzută, pământească, de lumea nevăzută, cerească, prin chipurile sfinţilor din ceruri”, a spus Patriarhul României.
Pentru frumoasa şi bogata activitate pastorală, liturgică, social-filantropică şi administrativă desfăşurată de-a lungul timpului la Parohia Militari I, pr. paroh Ştefan Buchiu a primit din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel Ordinul „Sfinţii Martiri Brâncoveni” pentru clerici. De asemenea, Întâistătătorul Bisericii noastre a oferit Diploma de onoare „Sfântul Apostol Andrei, Ocrotitorul României” familiei Mihai şi Irina Covaliu (a finanţat lucrările de construire a agheasmatarului şi de schimbare a învelitorii bisericii), familiei Lucian şi Victoriţa Coşoi (a oferit materiale de construcţii necesare construirii agheasmatarului şi gardului împrejmuitor de la cimitirul parohial) şi doamnei Carmeluţa Cârnu-Ion (a finanţat executarea icoanei în mozaic cu hramul bisericii). Pentru Biserica „Adormirea Maicii Domnului” şi „Sfântul Grigorie Teologul”, Patriarhul României a oferit o cruce de binecuvântare, tămâie naturală din Oman, precum şi mai multe cărţi de cult apărute recent la Editurile Patriarhiei Române.
La rândul său, pr. paroh Ştefan Buchiu i-a mulţumit Preafericirii Sale pentru oficierea slujbei de sfinţire a catapetesmei bisericii şi pentru bogatul cuvânt de învăţătură în care Preafericirea Sa a sintetizat teologia icoanei. De asemenea, părintele paroh a prezentat istoricul sfântului locaş de rugăciune şi al Parohiei Militari I, oferindu-i Patriarhului României o icoană cu chipul Maicii Domnului şi un buchet de flori. „Vă mulţumim Preafericirea Voastră din adâncul inimii, în numele tuturor credincioşilor, pentru că ne-aţi binecuvântat. După ştiinţa noastră este prima slujbă oficiată în această biserică de un Întâistătător al Bisericii Ortodoxe Române”, a spus pr. paroh Ştefan Buchiu. La final, toţi credincioşii prezenţi au primit iconiţe cu chipul Sfântului Ierarh Grigorie Teologul.