De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Catedrala episcopală din Tulcea şi-a serbat ocrotitorul
Catedrala episcopală din Tulcea s-a dovedit neîncăpătoarea la sărbătoarea Sfântului Ierarh Nicolae când, cu ocazia hramului, Preasfinţitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, a săvârşit Sfânta Liturghie.
Cu acest prilej, Preasfinţia Sa a ţinut un cuvânt de învăţătură, în care a arătat exemplul de dărnicie şi iubire al Sfântului Nicolae pentru noi, astăzi. „An de an, sărbătoarea Sfântului Ierarh Nicolae aduce în sufletul credincioşilor tulceni lumină şi bucurie. Sfântul Nicolae fiind patronul marinarilor, iar Tulcea fiind port la Dunăre, el s-a bucurat aici mereu de o cinstire aleasă. Bucuria este dublată şi de hramul Catedralei episcopale din Tulcea, ce-şi prăznuieşte în această zi ocrotitorul. El rămâne peste veacuri pentru toţi un far călăuzitor, un exemplu de iubire şi de filantropie creştină şi un aducător de daruri duhovniceşti pentru cei mici, ca şi pentru cei mari“, a spus PS Visarion.
Catedrala episcopală din Tulcea de peste 140 de ani stă mărturie a prezenţei româneşti pe meleagurile dobrogene, ca monument predominant între celelalte naţionalităţi. „După însemnările preo-ţilor slujitori din vechime, construcţia actualei catedrale s-a început în anul 1862, iar actul de fundaţie a fost pus de Mitropolitul Dionisie al Durostorului. Din textul pisaniei putem înţelege faptul că acest sfânt lăcaş s-a clădit în anul 1865, în timpul stăpânirii tur-ceşti. În anul 1862 s-a deschis în curtea bisericii şi o şcoală denumită până în 1878 Şcoala Pri-mară Română. În anul 1867, fiind în drum spre Constantinopol, regele Carol I a vizitat şi Biserica «Sf. Nicolae»“, ne-a spus pr. consilier episcopal Sorin Ion. Turla principală a fost pictată de maestrul Ştefan Luchian.
Prin strădania preoţilor parohi, între anii 2003 şi 2008, lăcaşul de cult a fost supus unor ample lucrări de restaurare, consolidare şi înfrumuseţare, lucrări ce au fost consfinţite prin resfinţirea catedralei de către Preasfinţitul Părinte Visarion, în anul 2008.