De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
„Catedrala Mântuirii Neamului - istoria unui ideal“
Volumul "Catedrala Mântuirii Neamului - istoria unui ideal", semnat de Nicolae Şt. Noica, a fost lansat ieri, 25 octombrie, în Sala Europa Christiana din Palatul Patriarhiei, cu ocazia manifestărilor prilejuite de sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucureştilor.
Evenimentul s-a bucurat de prezenţa membrilor Sfântului Sinod şi a numeroşi oameni de cultură, ingineri şi arhitecţi, precum şi a autorului, fost ministru al lucrărilor publice şi amenajării teritoriului. "Cartea vine cu foarte multe documente inedite din vremea regelui Carol I, apoi a primului patriarh al României, Miron Cristea, fotografii, tot felul de acte care au legătură cu dorinţa de împlinire a acestui măreţ ideal, poate cel mai important din istoria României moderne şi care, iată, după 130 de ani, a început să prindă contur", a explicat Preasfinţitul Ciprian Câmpineanul, Episcop-vicar patriarhal, în deschiderea festivităţii.
Preafericitul Părinte Patriarh Daniel l-a felicitat pe Nicolae Noica pentru entuziasmul tineresc şi pasiunea deosebită pe care le-a arătat în realizarea lucrării. "Se vede că are şi vocaţia de inginer, care sistematizează datele şi redactează într-o formă clară, precisă, o carte care este şi un mijloc de conştientizare a eforturilor care s-au depus pentru catedrală. Ne-a impresionat acrivia dânsului în ceea ce priveşte folosirea documentelor, dar şi în ceea ce priveşte forma de redactare", a spus Preafericirea Sa.
"Avem astăzi certitudinea că acest ideal de peste un secol al poporului român se realizează şi, poate, datorită fermităţii Patriarhului Daniel, căruia îi urăm ani mulţi şi cu sănătate şi putere, să ajungem la finalizarea acestui demers. Am scris această carte cu dorinţa ca oamenii să cunoască aceste preocupări de peste un secol, dar şi spre a ne întări în demersul pe care îl facem astăzi", a declarat Nicolae Noica, autorul volumului lansat ieri la Palatul Patriarhiei.
O carte scrisă cu pasiune şi drag
Referindu-se la autorul lucrării, Preasfinţitul Ciprian Câmpineanul şi-a exprimat respectul şi recunoştinţa pentru munca depusă. "Ca unul care am fost implicat, alături de Nicolae Noica, în evenimentele legate de organizarea concursului de proiectare pentru Catedrala Mântuirii Neamului, am fost deosebit de încântat de această colaborare şi am constatat cu câtă pasiune şi dragoste autorul s-a aplecat asupra împlinirii acestui ideal. Pentru că dorinţa construirii unei Catedrale a Mântuirii Neamului este foarte veche, începând cu întemeierea Regatului României, din 1881, iar profesorul Nicolae Noica, care s-a dovedit în mai multe rânduri un pasionat cercetător al documentelor care au legătură cu marile construcţii realizate în timpul regelui Carol I, a făcut şi de această dată dovada că studierea istoriei acestui ideal, construirea Catedralei Mântuirii Neamului, merită toate eforturile din partea noastră, a tuturor", a adăugat Preasfinţitul Ciprian Câmpineanul.
Au luat de asemenea cuvântul prof. Mihai Şora şi acad. Emilian Popescu, care au prezentat câteva aspecte din istoria împlinirii acestui proiect de construire a unei catedrale naţionale, fiind continuat, desigur, de autorul lucrării, Nicolae Ştefan Noica, care a argumentat încă o dată, folosind documente şi studii, necesitatea realizării acestei lucrări.