De sărbătoarea Soborului Sfântului Ioan Botezătorul, Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, s‑a aflat în mijlocul credincioșilor din localitatea Băltenii de Sus, județul Tulcea, săvârșind
Catedrale şi biserici din toată ţara îşi serbează hramul
Biserica Ortodoxă Română sărbătoreşte astăzi Înălţarea Domnului. Catedrala Mântuirii Neamului, care se ridică pe Calea 13 Septembrie din Bucureşti, are hramul „Înălţarea Domnului“. De asemenea, numeroase biserici parohiale sau mănăstireşti îşi serbează astăzi hramul. Sărbătoarea împărătească a Înălţării Domnului este şi ziua eroilor poporului român, motiv pentru care în toate catedralele, bisericile şi mănăstirile ortodoxe din ţară şi străinătate sunt pomeniţi eroii neamului. Slujbe de pomenire vor fi oficiate după Sfânta Liturghie şi la cimitirele, troiţele şi monumentele dedicate cinstirii eroilor neamului.
Atât denumirea lăcaşului de Catedrală a Mântuirii Neamului, cât şi hramul acesteia se află în legătură cu evenimentele istorice dramatice prin care România a trecut de la Războiul de Independenţă din 1877 până la Revoluţia din decembrie 1989, în timpul cărora Biserica şi poporul român au fost răstignite şi umilite în multe chipuri. În felul acesta, Catedrala Mântuirii Neamului este un simbol al înălţării noastre întru demnitate spre slava lui Dumnezeu.
În Bucureşti există mai multe biserici care îşi sărbătoresc astăzi hramul.
În sărbătoare se află şi biserica Parohiei „Teiul Doamnei“ - Ghica din Protoieria II Capitală. Biserica, purtând numărul 33 din lista oficială a monumentelor de cultură de pe teritoriul ţării, este singurul monument de arhitectură din Bucureşti construit (de meşterul Weltz) în stilul neoclasic italian, venit la noi prin intermediul Rusiei. În ţară mai există o singură biserică în acest stil, la Leţcani, lângă laşi.
Alte parohii bucureştene care au acest hram sunt Biserica „Înălţarea Domnului“, din Şoseaua Olteniţei, Biserica „Domniţa Bălaşa“, dar şi Biserica „Înălţarea Domnului“ şi „Sfântul Antonie cel Mare“ din Protopopiatul I Capitală.
Sărbătoarea Înălţării Domnului reprezintă un moment deosebit de important pentru credincioşii din Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei, deoarece Catedrala arhiepiscopală din municipiul Buzău îşi sărbătoreşte cu acest prilej hramul. Eparhia Buzăului şi Vrancei a avut mai multe biserici episcopale de-a lungul timpului, aceasta cu hramurile „Înălţarea Domnului“ şi „Sfinţii Trei Ierarhi“ fiind a cincea. Construirea sa a început în anul 1998, iar piatra de temelie a fost pusă la 10 noiembrie 2002, de către vrednicul de pomenire arhiepiscop Epifanie. Catedrala a fost sfinţită la 8 noiembrie 2009, de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, când Episcopia Buzăului şi Vrancei a fost ridicată la rang de Arhiepiscopie.
Cu prilejul acestui praznic şi sărbători de pomenire a eroilor, cler şi credincioşi, de la Biserica „Înălţarea Domnului“ şi alte biserici din Galaţi, se îndreaptă spre cimitirul „Eternitatea“, la Monumentul Eroilor Neamului pentru a înălţa rugăciuni şi a depune coroane şi flori. La fel, în celălalt mare oraş al Eparhiei Dunării de Jos, Brăila, se desfăşoară evenimente dedicate eroilor neamului. De asemenea, astăzi mai este hram la: Mănăstirea Zamfira - Arhiepiscopia Bucureştilor, Mănăstirea Stejaru - Arhiepiscopia Tomisului, Mănăstirea „Înălţarea Domnului - Cota 1000“, din Moroeni - Arhiepiscopia Târgoviştei, Schitul Brădet - Arhiepiscopia Argeşului şi Muscelului, Mănăstirea Saon - Episcopia Tulcii.
Sărbătoare la ctitoria ştefaniană de la Neamţ
Credincioşii sunt aşteptaţi astăzi şi la hramul Mănăstirii Neamţ. Dimineaţă, după tradiţie, va fi oficiată slujba Aghesmei mici la agheasmatarul din apropierea mănăstirii, cu acest prilej fiind scoasă în procesiune icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului. În continuare, Sfânta Liturghie va fi oficiată de Înalt Preasfinţitul Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, IPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, PS Corneliu, Episcopul Huşilor, şi PS Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului. La momentul chinonicului, grupul de copii „Şezătoarea“ din localitatea Vânători - Neamţ va oferi un scurt moment de cântece şi poezii dedicat Zilei Eroilor.
În Iaşi vor îmbrăca straie de sărbătoare mănăstirile Golia şi Galata, iar în Bacău va fi hram la Catedrala „Înălţarea Domnului“.
Hramuri în Ardeal, Oltenia şi Banat
În Arhiepiscopia Sibiului îşi serbează hramul Schitul „Înălţarea Domnului“ din Veştem, judeţul Sibiu. În municipiul Sibiu este sărbătoare la Biserica „Înălţarea Domnului“ şi „Sfântul Nicolae“ a Parohiei Hipodrom IV şi la Parohia Mihai Viteazul, precum şi la biserica Spitalului Militar din Sibiu.
În Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului, îşi serbează Parohia „Înălţarea Domnului“ din Cluj-Napoca, înfiinţată la 1 martie 1992, alături de Mănăstirea „Înălţarea Domnului“ - Muntele Rece, judeţul Cluj.
În Arhiepiscopia Alba Iuliei este sărbătoare la biserica de lemn din Arieşeni, monument istoric din anul 1791. De asemenea, Catedrala Mare din oraşul Târgul Mureş îşi sărbătoreşte acum hramul.
În Episcopia Oradiei sunt zece biserici în sărbătoare în această zi, dintre care, în municipiul Oradea, una se află în incinta Garnizoanei Oradea.
În Episcopia Sălajului este mare sărbătoare la Catedrala episcopală, iar între lăcaşurile de cult din Episcopia Maramureşului şi Sătmarului este hram şi la Mănăstirea Făget, judeţul Maramureş.
În Episcopia Devei şi Hunedoarei îşi sărbătoresc hramul mai multe biserici, între care cele din parohiile Simeria şi Romos, din Protopopiatul Orăştie, parohiile Cârneşti, Galaţi, Nucşoara, Păucineşti, Răchitova şi Parohia Petros.
Praznicul Înălţării Domnului este sărbătorit în mai multe lăcaşuri de închinare din Oltenia. La Craiova, credincioşii din cartierul Lăpuşi vor participa la Sfânta Liturghie, oficiată de preoţii de la Biserica „Eroii Neamului“. Credincioşii din Târgu Jiu participă în număr mare la hramul bisericii din cartierul 9 Mai, sărbătoare fiind şi în localitatea gorjeană Raci. De asemenea, este hram la Valea Mare, Valari Schela, Bălăneşti şi Hurezu. La Râmnicu Vâlcea, hramul Înălţării Domnului este cinstit în două biserici de enorie, în cartierul Ostroveni şi Troianu.
În Arhiepiscopia Timişoarei există 12 parohii care îşi serbează hramul de praznicul Înălţării Domnului. În Protopopiatul Timişoara I şi II Timişoara - Mehala, Chevereşu Mare, Moşniţa Nouă şi Moşniţa Veche. În Protopopiatul Lugoj, bisericile din Găvojdia, Silagiu şi Şuştra. În Protopopiatul Făget, Parohia Făget I. În Protopopiatul Deta Banloc, Gherman şi Obad, iar în Protopopiatul Sânnicolau Mare, Parohia Pesac.