De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Catehizare după şcoală în Catanele
În Parohia Catanele din Arhiepiscopia Argeşului şi Muscelului se derulează proiecte educaţionale cu tinerii din parohie, lucrări de restaurare a bisericii parohiale, dar şi acţiuni filantropice. Pentru intensificarea activităţilor, în toamna anului 2009 a fost înfiinţată Asociaţia Filantropică "Sfântul Ştefan".
Conştientizarea importanţei misiunii şi a slujirii preoţeşti l-a îndemnat pe părintele paroh Adrian Paul Stănescu să desfăşoare activităţi cu tinerii din parohie. "Am început un amplu proiect de catehizare individual şi colectiv, proiect care era mai mult o continuare la ceea ce începusem în perioada în care eram profesor de religie în localitate. Mai întâi m-am asigurat că toţi copiii şi tinerii au cărţi de rugăciune, icoane, candele, broşuri cu acatiste, unii chiar Sfânta Scriptură şi diferite cărţi religioase, toate acestea fiind oferite de Biserică în mod gratuit. Am alcătuit două grupe, una cu copii cu vârste între 9 şi 13 ani, iar o grupă cu vârste între 14 şi 20 de ani", ne-a declarat părintele Adrian Paul Stănescu. Întâlnirile cu copiii din prima grupă se desfăşoară la biserica parohială în fiecare săptămână, sâmbăta sau duminica, după săvârşirea Sfintei Liturghii, iar întâlnirile cu tinerii au loc de două ori pe lună. În cadrul întâlnirilor se dezbat diverse teme, propuse sau alese de comun acord. "Apariţia proiectelor "Hristos împărtăşit copiilor" şi "Alege şcoala" a fost o încununare şi completare la ceea ce începusem şi un imbold de care era nevoie. Proiectele au avut un mare succes în parohia noastră, drept care pentru tabăra de la Durău mi-a fost greu să aleg doar trei copii. Dacă la început a fost mai greu din cauza noutăţii programului de catehizare, dar şi faptului că majoritatea copiilor şi tinerilor frecventează şcolile din oraş, ulterior rezultatele au fost îmbucurătoare. Au contat foarte mult la acest succes predica din biserică, discuţiile individuale cu părinţii, micile cadouri şi bineînţeles temele dezbătute", a spus părintele Stănescu. Asociaţia Filantropică "Sfântul Ştefan" Părintele Adrian Paul Stănescu desfăşoară şi o bogată activitate gospodărească în cadrul parohiei. La biserică au fost executate lucrări de restaurare şi înfrumuseţare a picturii şi a mobilierului de cult. De asemenea, au fost construite o nouă clopotniţă, o sală praznicară şi au fost puse bazele unei biblioteci parohiale. "Nevoile şi necazurile oamenilor, precum şi lipsurile materiale ale copiilor, ne-au angrenat şi într-o frumoasă, dar grea activitate filantropică. Am decis împreună cu cinci oameni, care au o inimă mare, să punem bazele "Asociaţiei Filantropice Sfântul Ştefan", lucru care s-a concretizat în toamna anului 2009. Ca urmare a bunei colaborări dintre Biserică şi Asociaţia Filantropică, numeroase familii, chiar şi din parohiile învecinate, au primit diverse ajutoare şi sperăm, dacă situaţia financiară ne va permite, să putem ajuta şi alte persoane din comună", a mai spus părintele Stănescu.