Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop‑vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a săvârșit în Duminica dinaintea Nașterii Domnului Sfânta Liturghie în Catedrala Patriarhală din București,
Cea mai mare biserică din Asia Mică va fi renovată
După o lungă perioadă neagră şi după gravele suferinţe pe care le-a îndurat în perioada Primului Război Mondial, comunitatea armenilor din Turcia şi Liban a primit o veste îmbucurătoare. Două din principalele centre bisericeşti ale lor sunt pe cale de a fi renovate şi redate circuitului liturgic cu ajutorul financiar al armenilor răspândiţi în întreaga lume.
Biserica armenească "Sfântul Giragos" din Diyarbakýr, Turcia, va fi restaurată în totalitate şi redată comunităţii armene pentru a se săvârşi slujbe în ea. Decizia a fost luată recent şi vine după o foarte lungă perioadă de timp în care nu s-a mai slujit deloc în ea, pe de o parte, din cauza deteriorărilor grave pe care le-a suferit în urma primei conflagraţii mondiale, dar şi din cauză că armenii au fost nevoiţi să părăsească această zonă. "Prin refacerea acestui important monument, Fundaţia Armenilor din Istanbul doreşte să reînvie moştenirea culturală a comunităţii armene din Anatolia, dar să şi atragă pelerini creştini din întreaga lume spre a vizita cea mai mare biserică din Asia Mică", a declarat preşedintele Fundaţiei Ergün Ayýk, citat de Hürriyet Daily News & Economic Review. Fundaţia coordonează lucrările de restaurare a bisericii, al căror cost se ridică la 3,5 milioane de dolari, bani oferiţi de comunităţile armene din întreaga lume. Un ajutor suplimentar este oferit de autorităţile locale şi Guvernul Turciei. Biserica Surp Giragos, cea mai mare din Asia Mică, se întinde pe o suprafaţă de 3.200 metri pătraţi şi include chilii, capele suplimentare şi o şcoală. Monumentul prezintă câteva trăsături arhitecturale unice, existenţa a nu mai puţin de şapte altare şi modul ingenios în care acoperişul era făcut din pământ ce asigura o temperatură constantă în biserică. În timpul Primului Război Mondial biserica a suferit stricăciuni considerabile din partea armatei germane, care a transformat-o în fort militar între anii 1913 şi 1818, iar după război a fost părăsită în totalitate din cauza mutării comunităţii armene din regiune. Renovarea Catolicosului Ciliciei Clădirile şi bisericile care formează sediul Catolicosului armean din Cilicia au fost renovate în totalitate prin donaţiile generoase ale armenilor din diasporă. Catolicosul este unul din cele două Scaune episcopale ale Bisericii Armene Apostolice şi din 1930 locaţia i-a fost stabilită în oraşul Antelias, de lângă Beirut, Liban. Antelias este un oraş cu o populaţie predominant creştină, formată din armeni, maroniţi, creştini uniţi cu Roma şi creştini ortodocşi. Catolicosul Armean a fost înfiinţat în anul 1058, iar după căderea Regatului Armean al Ciliciei în anul 1375, şi-a sumat şi rolul de protector al creştinilor armeni.