La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Cea mai veche biserică din Tesalonic
Unul din elementele cele mai frumoase ale bisericii nou-descoperite îl reprezintă pavajul împodobit cu un mozaic antic de o rară frumuseţe şi de o deosebită execuţie artistică,
informează doxologia.ro. Pe un câmp alb, din bucăţi mici de marmură se află redat în centru un simbol cristic, şi anume o pasăre Phoenix cu un halou şi 13 raze. Pe fiecare parte sunt redate şapte păsări, două în dreapta şi cinci la stânga. Arheologii presupun că iniţial au existat 12 păsări, şase pe fiecare parte a Phoenixului, şi că imaginea îl reprezintă alegoric pe Hristos şi cei 12 Apostoli. Mozaicul este unic în Salonic şi este datat spre sfârşitul secolului al IV-lea şi începutul secolului al V-lea după Hristos. Biserica iniţială a fost transformată într-o bazilică mai mare în secolul al V-lea, fiind pavată cu marmură, având trei nave separate de colonade şi fiind decorată cu panouri de marmură şi picturi murale. În secolul al VII-lea, biserica a suferit pagube importante şi a fost renovată precar, iar în cele din urmă, a fost abandonată în secolul al IX-lea.