Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Cea mai veche biserică din Turda a fost resfințită
Biserica Parohiei Turda Nouă I a fost resfințită în Duminica a 7-a după Rusalii, 8 august, de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului.
Biserica „Sfânta Treime” este cunoscută în zonă ca biserica șovagăilor (a tăietorilor de sare). Slujba de târnosire a fost urmată de Sfânta Liturghie săvârşită de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, care a rostit un cuvânt de învățătură despre discreția creștină.
La finalul predicii, Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Andrei l-a felicitat pe parohul bisericii, preotul Ioan Retegan, și pe toți cei care i-au fost alături în lucrarea de restaurare și înfrumusețare a bisericii. Răspunsurile liturgice au fost date de un grup vocal format din studenți ai Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca. La momentul împărtășaniei, baritonul Lucian Petrean a susținut un recital de cântări închinate Maicii Domnului. Pentru realizările din timpul celor 30 de ani de preoție, preotul Ioan Retegan a primit „Crucea Transilvană”, cea mai înaltă distincţie a mitropoliei, iar membrii Consiliului parohial au primit diplome de aleasă cinstire.
Biserica „Sfânta Treime” a Parohiei Ortodoxe Turda Noua I a fost ridicată în a doua jumătate a secolului al 17-lea, pe locul alteia mai vechi. Ea a fost construită de românii ortodocși, muncitori la salina din Turda, după ce fosta biserică din lemn a fost incendiată în urma răscoalei nobilimii maghiare din Transilvania. Astfel, pentru a primi acordul de a-și ridica o biserică, românii s-au învoit să lucreze la salina turdeană.
La Altarul acestei biserici a slujit în anul 1978 ca preot și Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Andrei.